galéria

2021.10.14. 17:27

A magyar föld és falu védelmére szentelte életét a professzor

A magyar biogazdálkodás meghonosítójának, Sárközy Péternek állítottak emlékművet csütörtök délután Somogyváron. A bronz szobor avatási ünnepségén Nagy István agrárminiszer elmondta: feladatunk továbbvinni azt az életművet, amelyet a professzor megalkotott.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Nagy öröm számunkra, hogy édesapámnak egy szobrot állítanak Somogyváron, ahová családunkkal mindig örömmel járunk vissza – mondta Ifjabb Sárközy Péter, aki gyermekeivel vett részt az emlékmű avatásán. Hozzátette: édesapja mindig büszke volt a somogyi gyökereire, valamint a biogazdálkodást is ezen a településen kezdte el. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyugdíjas elnöke régóta ismerte a Sárközy családot. Mikor elvették birtokukat, Látrányban kaptak édesapjától el földet, ahol élhettek családjukkal.

 

– A kutat közösen használtuk, tanítottak angolul és nagyon kedves, dolgos családként ismertük őket – emelte ki Gombos Sándor. – Egy véletlen folytán, két évvel ezelőtt Balázs József kollégám kutatta fel Sárközy Péter munkásságát és kezdeményezte, hogy közadakozásból egy szobrot állítsunk neki – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. Ígéretet tett arra, hogy Sárközy Péter professzor nevét nem feledik, büszkén őrzik, ápolják emlékét.

– Nem csak könnybe lábadt szemmel beszélnek a múltról, hanem igyekeznek az itteniek olyan jövőt építeni, ami somogyi és magyar, ebbe a képbe tökéletesen illeszkedik Sárközy professzor emléke – mondta el Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Nagy István agárminiszter köszöntőjében kiemelte: feladatunk továbbvinni azt az életművet, amelyet a professzor megalkotott.

– Ahhoz, hogy teremtett világunk minőségét megőrizzük, tudnunk kell minden nap, amit használunk nem a miénk, csak örökül kaptuk, hogy jobbá téve adhassuk tovább gyermekeinknek, unokáinknak – emelte ki a miniszter. Nagy István megjegyezte: 1984-ben a professzor úgy fogalmazott, meg kell értetni az emberekkel, hogy a biogazdálkodással nem a haladást akarják fékezni, hanem a vaktában túlhajtott vágtatást az élet érdekeivel összhangba kell hozni. – Életét az emberi élet megóvására, a környezet és a természet, a magyar föld, falu védelmének szentelte – folytatta a miniszter.

Vásári forgatag Somogyváron

A szoboravató után egy helyi termelői vásárt is tartottak, ahol helyi és környékbeli termelők, kézművesek mutatkoztak be. Különleges mézeket, sajtokat, levendulából készült termékeket lehetett vásárolni, de mosolygós cserépbabákból, díszes késekből és a hácsi közmunkások kézműves ajándékaiból is lehetett válogatni. A vézás-boszorkányos és rátétes buzsáki hímzések is nagy népszerűségnek örvendtek, ahogy a kelevízi fonott kosarak is. A somogyvámosi Krisna-völgy lakói pedig gyümölcsökből és gyógynövényekből készült szörpöket, vegán krémeket, csatnikat és sárgaborsó lisztből készült indiai ropogtatót is kínáltak. Komáromi Zita Öreglakról érkezett csodaszép virágaival.

– Nagypapámtól tanultam a növények gondozását, árvácskákat és krizantémokat hoztam, amiket szabadban és fóliában termesztek – mondta el a fiatal termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában