vakcinatojás

2021.10.17. 16:30

A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban

Sütjük, főzzük és még rántjuk is. Krémek, levesek, hús­ételek alapjául szolgál a tojás, ám azt, hogy milyen is valójában, már kevésbé vizsgájuk meg. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kutatói azonban több aspektusból is bemutatták a Kutatók Éjszakáján.

Turbéki Bernadett

– A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban – idézte Higginson egykori kijelentését Szász Sándor, egyetemi docens. – A tojás maga is egy kis univerzumot foglal magába, ha egy kicsit jobban megfigyeljük. A sárgája, vagy ahogy szaknyelven hívjuk: a szik, olyan, mint egy Nap, és különböző rétegek veszik körül. Legnagyobb részét, 65 százalékát víz teszi ki, a maradékot pedig fehérje, zsír és hamu alkotja, szinte egyenlő arányban – tette hozzá a tudós, aki felhívta a gyerekközönség figyelmét arra, hogy a szikben, vagyis a sárgájában van a több tápanyag. A tojás az anyatejen kívül az egyetlen fehérjeforrásunk, amelynek tápértéke 100 százalékos.

– Van belőle sokféle. Az egészen aprótól a gyermekfejméretűig. Még a tyúkok sem tojnak egyformát belőle – mutatta Szász Sándor a különböző méretű tyúktojásokat a gyerekeknek.

– A tojás rendelkezik egy önvédő mechanizmussal, mert a kórokozókat el kell tudnia pusztítani, ha kiscsibe fejlődik benne – vette át a szót Farkas Tamás Péter, az egyetem oktatója. – Mostanában sokat hallunk a vírusokról. A tojás is segítségünkre van abban, hogy legyőzzük őket. Egyes kutatók a tojás sárgájának a segítségével fejlesztenek koronavírussal szemben ellenanyagot, vagyis immunglobulin típusú antitesteket termeltetnek. Ezek az úgynevezett vakcinatojások, amelyeket vakcina előállításához használnak fel, SPF betűk­kel jelölik őket. Olyan orr­spray-t fejlesztenek a segítségükkel, amely gátolja a fertőződést, és több órán át is véd a koronavírustól. A tojásban lévő D-vitamin is az immunrendszer működését szolgálja, ezért fogyasztása nagyon egészséges ebből a szempontból is – tette hozzá a kutató, aki azt is bemutatta, hogy milyen „fejlődési rendellenességek” lehetnek egy tojásban, melyet a héja is elárulhat már. Megmutatták a benne lévő légkamrát, amely a kiscsibe oxigénellátásáért felel, és azt is megtudhattuk, hogy a kis méretű tojás nem tartalmaz sziket csupán fehérje van benne.

A nagy méretűben viszont akár kettő sárgája is található, ám mégsem kelnek ki belőle „ikercsibék”, mert kettőnek nem elég egy légkamra. A gyerekek legnagyobb örömükre kipróbálhatták a tojásosztályozó gépet, amely a méretük alapján különíti el a tojásokat, amelyet a boltok polcain lévő dobozokon meg is jelölnek, akár a ruhákat: S, M, L, XL betűkkel.

Koronavírus ellen is bevethető

A tojást nemcsak tápláló fehérjeforrásként, hanem gyógyhatása miatt is az élelmiszerek favoritjának tartják. Magas D-vitamin-tartalma jelentős segítséget nyújthat az immunrendszer feltuningolásában akár a koronavírussal szemben. – A bostoni egyetem kutatói kiderítették, hogy a negyvenévesnél idősebb betegek esetében 50 százalékkal kevesebben haltak meg azok, akiknek magas volt a D-vitamin-szintje. Minél alacsonyabb a D-vitamin a szervezetünkben, annál súlyosabb a fertőzés. A tojás az egyik legjobb D-vitamin-forrás és az izmosodást is elősegíti. A hajunk, és a bőrünk is szebb lesz tőle – sorolta jelentőségét Farkas Tamás Péter.

Fotó: T. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában