tiszta levegő

2021.10.12. 19:04

Akkor jó a fatüzelés, ha pótoljuk az erdőt

A környezetbarát fatüzelés világnapja kapcsán a kaposvári Klímakuckóban a levegőtisztaságról és a lakossági fatüzelésről tartott előadást Béres András, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) laborközpontjának vezetője.

K. G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Ne tüzeljünk hulladékkal, hiszen tilos, ezzel sokan tisztában vannak, azt viszont kevesebben tudják, hogy a fa minőségének megválasztásával, a fatüzelés módjával, az égéshez megfelelő levegő biztosításával és a hőigényünk pontos meghatározásával hogyan lehet minél kisebb légszennyeződést kibocsátani. Már egyszerű módszerekkel is javulást érhetünk el. A legfontosabb azt biztosítani, hogy minél kisebb hővesztesége legyen a lakásnak, megfelelő nyílászárókkal legyen felszerelve az épület, és jó tüzelőberendezést válasszunk, amely már önmagában garantálja a hatékonyságot. A száraz tűzifa és a jó begyújtás is biztosítja, hogy kevesebb szennyeződés jusson a légkörbe.

A tűzifa megújuló energiaforrásnak számít, és nagyon lényeges, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származzon, szögezte le Béres András. Vagyis mindent, amit tűzifaként felhasználunk, pótolni kell új fák ültetésével. A laborvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzifa használatával klímavédelmi célokat is elérhetünk, mert egy fa elégetésekor pontosan annyi szén-dioxid jut a levegőbe, mit amennyit ugyanaz a fa az élete során megkötött a légkörből.

A szervezők közül Csajka Hedvig ökomenedzser arra számít, hogy mindennap fogadnak vendégeket a Klímakuckóban, ezzel a környezetvédelmi szemléletformálást segítik. Nyitóelőadásnak szánták a környezetbarát fatüzelés népszerűsítését, főként pedagógusok és középiskolás fiatalok voltak kíváncsiak az információkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában