összetartozás

2021.10.03. 10:30

Egy éve állították, az évfordulón megkoszorúzták a Márton Áron szobrát

A Csíksomlyói Búcsút rendszeresen megjáró kaposváriak gyűltek össze szombaton reggel az egy évvel ezelőtt állított Márton Áron szobor előtt. A város főtere mellett tavaly felállított szobor a nemzeti összetartozás egyik jelképe lett Kaposváron.

Turbéki Bernadett

Kéki Zoltán Kaposvár címzetes főjegyzője a közigazgatásban töltött évei során egyre bővülő társaságot verbuvált maga mellé a Csíksomlyói Búcsú apropóján. Közösen utaztak az eseményre. A Csíkszentkirályi polgármesterrel, Székely Ernővel a kezdetek óta barátságot ápoltak, hiszen a Csíkszeredával felépített testvérvárosi kapcsolat létrejötténél ő is bábáskodott. A kaposvári Márton Áron szobor állításánál viszont egy évvel ezelőtt nem látogathatott el a somogyi megyeszékhelyre.

– Egy éves adósságomat szeretném ma leróni – mondta a Csíkszentkirályi polgármester. – A mai esemény örömöt hoz a lelkembe, és a magyar nemzethez kacsol engem. Ahhoz a nemzethez, amelynek Csíkszentkirályon nem csupán örökösei, hanem őrei is vagyunk – tette hozzá. Márton Áron életútjából a helytállást és a kitartást emelte ki, amely tulajdonságoknak minden magyar lelkében helyet kell kapnia. – Olyan személy hajol le hozzátok szobor alakban, akinek fontos volt hitének megélése, a nemzet magatartása, és az igazság kimondása, annak követése. Legyetek büszkék rá, vállaljátok a küldetést, hogy az élő hitet megtartjátok, a nemzetet gyarapítjátok, és az igazsághoz hűek lesztek, amely szabaddá tesz benneteket-szólította fel a kaposváriakat küldetésük teljesítésére.

A nemzeti összetartozásra emlékeztet a szobor

Márton Áron emberkatedrálisként vonult be a köztudatba, a háború alatt és az azt követő nehéz években az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, kiegyensúlyozott, bátor képviselője volt.

— Örülök, hogy két olyan szobor avatásán vehettem részt az elmúlt időszakban, amely meghatározta az életemet. Az egyik a Csíksomlyói Márton Áron szobor avatása volt, ahol tízezer ember együtt imádkozott. Kaposváron a nemzeti összetartozásnak két jelképe van: az egyik a trianoni emlékmű, a másik pedig Márton Áron szobra – mondta Dér Tamás alpolgármester, majd az erdélyi küldöttség és a kaposváriak megkoszorúzták az egy éve avatott szobrot.

Az erdélyi küldöttség Mátrai Márta országgyűlési képviselőnek egy tiszteletbeli székely címert adományozott, Kéki Zoltán pedig a „székelyekért tett szolgálatért” vehetett át elismerést az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában