járványügy somogyban

2021.10.20. 17:00

Egyre több a beteg, tesztelni márpedig kell

Újabb csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok.

Marosi Gábor

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a gyanús eseteknél mindenképpen használni kell a gyorstesztet, az orvosok „tiltakozása” miatt azonban most már a háziorvos dönti el, mikor alkalmazza a teszteket.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok több érvet is megfogalmaztak a Operatív Törzsnek, a Kormányhivatalnak és az országos tisztifőorvosnak, hogy a rendelőkben miért aggályos a kötelező gyorstesztelés. Levelükben például azt írták, a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség arra, hogy a fertőzésgyanús és nem fertőző betegeket elkülönítsék. Szerintük a biztonságos mintavételhez egy plexi arcvédő önmagában nem nyújt védelmet. Ha pedig valakinek pozitív lesz a tesztje, akkor fertőtleníteni kell a rendelőt és a várótermet, addig viszont nem tudnak vizsgálni – tették hozzá.

Dús István háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy Megyei elnöke megkeresésünkre elmondta, a gyorstesztelés nem bonyolult folyamat, ezért a háziorvosoknak lehetne alkalmazni, rendelési időben viszont szinte lehetetlen megoldani. Dús István hozzátette, egyre többen fordulnak hozzá felső légúti megbetegedéssekkel, lázzal vagy torokfájással, de ezeknek körülbelül csak fél százaléka koronavírusos eset, ami a PCR tesztekből derült ki.

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Hétről hétre több a beteg gyerek

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója megkeresésünkre elmondta, a hozzájuk tartozó intézményekből jelenleg a diákok tizenegy százaléka hiányzik, a legtöbben a Kodályból, a Honvédból és a Zrínyi tagiskolából. A főigazgató kiemelte, hétről hétre növekszik a beteg gyerekek száma, de az továbbra sem egyértelmű, hogy a diákok koronavírus-fertőzés, vagy más légúti megbetegedés miatt maradtak távol. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna hangsúlyozta, egyetlen iskolában sem rendeltek el digitális oktatást és maszkot is csak a Kodály iskola közösségi tereiben kell használni. Hozzátette, a pedagógusok csaknem 100 százaléka be van már oltva.

Őszi szünetben pótolják az órákat

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a ladi általános iskolában, mert az egyik pedagógus koronavírustesztje pozitív lett. Emiatt három dolgozó és az intézmény mind a 67 tanulója hatósági házi karanténba került. Úgy tudjuk, hogy a diákoknak nem rendeltek el digitális oktatást, a tanulóknak az őszi szünetben kell majd iskolába menniük és jelenléti oktatásban pótolják az órákat. A Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskolában kettő pedagógus és egy gyerek koronavírustesztje lett pozitív, ezért a felső tagozatos diákok nagy része, mintegy hetven gyerek került házi karanténba. Ez a teljes létszám fele. Az intézményhez tartozó jutai és osztopáni iskolában nem találtak koronavírusos eseteket.

Ezek is érdekelhetik