önkormányzatok

2021.10.05. 17:35

Felzárkóztatás a cél, marad az iparűzési adó

Nem tervez átalakítást az önkormányzati rendszerben a kormány. Ragaszkodnak a meglévő struktúrához, vagyis ahhoz, hogy minden településnek lehessen önkormányzata – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Siófokon.

Kolumbán Tünde

Fotó: TIBOR KOVACS

- Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a vidéki települések a szolgáltatások terén és a fejlesztésekben is fel tudjanak zárkózni annak érdekében, hogy a lakosság azt érezze, érdemes ott élni – emelte ki Pogácsás Tibor, a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásának második napján, kedden, Siófokon. Az állmatitkár az önkormányzatok helyzetéről tartott előadást.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az egészségügyi alapellátás terén modellváltás van küszöbön, hiszen többek között az Európa-szerte tapasztalt orvoshiány okán sem lehet a településekre hagyni például az orvosi ügyelet megszervezését.

Pogácsás Tibor a somogyi településvezetőknek arról is beszélt, hogy az önkormányzatokra rengeteg kihívás vár, ezek között említette az elektronikus közigazgatás továbbfejlesztését. Mint mondta, olyan intelligens településirányítási rendszer létrehozása a cél, ami a legkisebb falvakban is biztosítja azt a lehetőséget, hogy a lakosság akár otthonról intézhesse az ügyeit a jogosítvány készíttetéstől kezdve a gyermek iskolai étkezési díjának befizetéséig. – Mindez komoly települések közötti kiegyenlítődéshez vezet – hangsúlyozta az államtitkár.

Az iparűzési adóról szólva az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az adónem szükségszerűsége és struktúrája nem nagyon változtatható, nélküle összeomlana az önkormányzati rendszer.

Várható a közalkalmazottak, köztisztviselők béremelése

Az állami alkalmazottak egy része jelentős bérelmaradásban van. A közalkalmazottak, többek között a pedagógusok, a kulturális területen dolgozók valamint az önkormányzati köztisztviselők bérkérdésével is foglalkozik a kormány – fejtette ki Pogácsás Tibor. Az államtitkár azt mondta, hogy a szférában dolgozók biztosan számíthatnak béremelésre, azt azonban novembernél előbb nem lehet tudni, hogy a bértábla változása milyen mértékű lesz, és mikor számíthatnak az érintettek magasabb fizetésre.

Kolumbán T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában