fotók

2021.10.12. 17:15

Helyt álltak a somogyiak a szlovén katasztrófahelyzetben

Sikeresen teljesítette a HUSZÁR nemzetközi mentőszervezet a szlovéniai négy napos gyakorlatot, amelynek négy somogyi résztvevője is volt. Az önkéntes tűzoltóknak egy földrengést szimuláló katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk.

Góz Lilla

Kedden hajnalban, október ötödikén indult a somogyi delegáció Szlovéniába, ahol egy nemzetközi megmérettetésen vettek részt. A gyakorlat szerint 7 óra 47 perckor 6.1-es erősségű földrengés rázta meg a Ljubljanát és közvetlen környezetét. Az epicentrum a fővárostól 10 kilométerre délkeleti irányban 12 kilométer mélyen volt.

– A földrengés 34 települést és közel 600 ezer embert érintett, legalább 100 épület összedőlt és közel 6 000 épület károsodott, 60 000 ember veszítette el az otthonát – mondta el Ifjabb Bodó László, a Kötél Egyesület tagja, aki további három társával vett részt a nemzetközi gyakorlaton. Hozzátette: a sérültek száma folyamatosan nőtt és már átlépte az ezer főt. Az összedőlt épületek között volt iskola, kórház, múzeumok, műemléki épületek, valamint néhány veszélyes létesítmény is érintett az omlás.

– Volt rá példa, hogy adott kárhelyszínen különböző nemzetiségű csapatokkal kellett együtt dolgoznunk, esetenként összehangolni a különböző hozzánk rendelt csapatok munkáját a mieinkkel, a gyakorlat alatt végig nagyon jól tudtunk a különböző nemzetekkel együtt dolgozni – mondta el Ifjabb Bodó László. Kiemelte: a gyakorlaton több száz szlovén, horvát, osztrák, olasz, magyar önkéntes tűzoltó vett részt. A magyar csapat például több esetben külföldi mentőegységekkel közösen épületekben rekedt személyeket mentettek ki különböző bontási és megtámasztási technikával, míg esetenként a magasban rekedt sérülteket alpintechnikai eszközök segítségével mentették ki.

– Mentori szerepet töltöttem be, problémák javítása, monitorozása volt a feladatom, a hivatalos kommunikációs nyelv az angol volt a csapatok között – mondta el Antalicz Loránd, alezredes, aki a HUSZÁR Mentőszervezet szakmai mentoraként vett részt a megmérettetésen. Hozzátette: végig esett az eső, ami nehezítette a körülményeket, valamint minden nap koronavírus teszt várta a csapattagokat a biztonság érdekében. Megjegyezte: a záróünnepségen résztvevők elismerést vettek át a Siquake 2020 elnevezésű nemzetközi gyakorlat során nyújtott színvonalas és magas szintű szakmai munkájukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában