szakmájukat keresték

2021.10.20. 20:00

Húsos gombóc és helikopter várta a nyílt napra érkezőket

A húsos gombócon kívül lecsós-cukkinis csirkemellel is megvendégelték a KSZC Jálics Ernő szakképzőiskola és szakiskola szerdai nyílt napjának látogatóit. A cukrászok almás pitével, bonbonnal kedveskedtek, míg a légijármű-szerelők a helikopter karbantartás rejtelmeibe adtak bepillantást.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Ebben a nagyteremben rengeteg a látnivaló, mivel a gépész és a szociális területen kívül a vendéglátó szakmákból is ízelítőt kapnak a diákjaink – mondta Huszárné Kadlicskó Erzsébet, a csökölyi általános iskola tanára. – Tizenhat nyolcadikos osztályos tanulóval érkeztünk, fiataljaink percek alatt benépesítették a standokat.

A lecsós-cukkinis csirkemell, s a zelleres-almás húsos gombócon kívül tökös-mákos rétessel valamint almás pitével is vendégül látták a nyílt nap vendégeit. A központi rendezvénynek a művelődési ház adott otthont, csaknem 200 diák érkezésével számoltak a szervezők. Keresztes Tibor, a kadarkúti középiskola szakmai igazgató-helyettese szerint az élet bármilyen változást produkálhat, a vendéglátás soha nem megy ki a divatból. A 21 éves Orsós Regina osztálytársaival bonbonnal kínálta a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. – Jó elgondolások, kézügyesség és rengeteg gyakorlás: ezen a pályán erre szükség van – mondta a diáklány.

Horváth László oktató azt mondta: az édesipari-termékgyártóknál a kilencedik és a tizedik évfolyamon 11-11 fiatal sajátítja el a pálya fortélyait. S hogy karamellből milyen változatos mestermunkával lehet elbűvölni a közönséget, azt Andik Marianna cukrász oktató csapatával bizonyította be. Sorra készültek a narancssárga, a zöld és sárga színű virágok, s a figyelmes látogató a dísztorták világába is bepillantást nyert.

– Ha jövőre végzek, akkor egy kaposvári cukrászdában szeretnék elhelyezkedni – jegyezte meg Séta Boglárka cukrász tanuló. – Sok előnye van ennek a szakmának, nekem különösen az tetszik, hogy kísérletezhetünk, s lehetőség van a kreatív ötletek megvalósítására.

 

Iván László, a KSZC Jálics Ernő szakképzőiskola és szakiskola igazgatója szerint a nyílt nap esélyt nyújt a kamaszoknak, hogy higgadtan, részletesen átgondolják a jövőjüket, s ehhez szakemberektől kapnak segítséget. A balatonszabadi Sámson Cintiának különösen a szociális szakterület és a gyermekgondozás tetszik, a 14 éves lány ebben az irányban szeretné folytatni tanulmányait.

Néhány kilométerrel távolabb a kadarkúti reptér hangárjában méricskélte a légi járműveket egy tinicsoport. Spannenberger Józsefet és munkatársait, köztük Tarjányi Viktort, egy Bell 206 Jetranger helikopter időszakos karbantartása kötötte le. – Elképesztő, hogy mennyi műszer található a pilótafülkében – álmélkodott Marton Dániel, a kaposvári Toldi iskola tanulója. – A repülés világa vonz, nagyon tetszik a kadarkúti légijármű-szerelő képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában