gyakorlat

2021.10.09. 16:30

Kimenekítették a polgármestert

A tartalékos katonák kimenekítették a polgármestert: fiktív harcászati helyzetben is bizonyított a Moon Star 2021 összevont tartalékos kiképzési foglalkozáson részt vevő állomány az újdörögdi romvárosban. Egy egyhetes gyakorlat zárómozzanata volt a bemutató.

Harsányi Miklós

Újdörögd 2021.10.07. Moonstar 2021 hadgyakorlat önkéntes tartalékos állománya honvédségnek bemutatót tartott Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Az önkéntes tartalékos katonáknak most először rendeztek összevont, országos szintű közös gyakorlatot a Veszprém megyei Újdörögd térségében található katonai gyakorlótéren a székesfehérvári MH. 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred kijelölt mentorai, derült ki a tájékoztatóból.

Objektumőrzés, -védelem, támadáselhárítás, a tűzharc fortélyai, területzárás és sérült személyek evakuálása: a tartalékosok többek között ezt gyakorolták, vagyis mindazt, ami a területvédelmi alegységek alaprendeltetéséből adódhat éles helyzetben. Az esemény egyik zárófeladata egy fiktív harcászati helyzet volt, melynek során egy település polgármesterének kimenekítése vált szükségessé, miután az ott megjelent bűnözői csoportok és a folyamatos vízhiány miatt a lakosság körében feszültség alakult ki. A katonák végül tűzharcba is keveredtek a felfegyverzett bűnözői csoporttal, s a polgármestert helikopteren menekítették ki, így oldották meg a kialakult veszélyhelyzetet. A fiktív harcászati akciót az Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal és az MH. 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred önkéntes tartalékosai mutatták be.

Újdörögd 2021.10.07. Moonstar 2021 hadgyakorlat önkéntes tartalékos állománya honvédségnek bemutatót tartott
Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Somogyiak is részt vettek a Veszprém megyei közös gyakorlaton. Domina Barnabás zászlós, a 44. Adorján József Területvédelmi Zászlóalj katonája az elmúlt napokról lapunknak elmondta: rendkívül élvezte ezeket a foglalkozásokat. Mint mondta, felesége is csak azért engedte el otthonról, hogy kikapcsolódva, feltöltődve térjen haza. Emellett ugyanakkor rendkívül fontos feladatokat gyakoroltak ezen a héten. – Nagyon jó volt, hogy megismerkedhettünk a századunk tagjaival, bajtársainkkal – közölte Domina Barnabás zászlós. – Gyakorolhattuk azokat a feladatokat, amelyeket a honvédség ránk bíz. Ez elengedhetetlen, mert másképpen nem tudnánk elvégezni mindazt, amit elvárnak tőlünk.

20211007 Újdörögd
A Magyar Honvédség MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred önkéntes területvédelmi tartalékos ÖTT katonáinak gyakorlata a település melletti kiképző-gyakorló területen
Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka is megtekintette a gyakorlatot. Nagyon pozitívnak tartotta, hogy a tartalékos katonák rendkívül fegyelmezetten hajtották végre a feladatokat, tették a dolgukat, és akartak tanulni.

 

Katonai kihívás

Több mint 700 önkéntes tartalékos katona vett részt a Moon Star 2021 kiképzésen. A cél az volt, hogy összetett feladatok végrehajtásán keresztül kovácsolják össze a tartalékos katonákat. Hazánk minden térségéből érkeztek önkéntes tartalékos katonák. Balogh Anna szakaszvezető, a 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalja katonája elmondta: azért lett tartalékos katona, mert szereti a kihívásokat, s magának szeretett volna bizonyítani az egyetem elvégzése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában