megértés és elfogadás

2021.10.06. 09:00

Nehezen jutnak munkához a somogyi siketek és nagyothallók

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének célja, hogy a siketek beilleszkedjenek a hallók társadalmába és viszont; a halló emberek elfogadják a siketeket, megértsék a jelnyelvet; szeptember utolsó vasárnapja a siketek világnapja.

H. M.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Szalkai Iván, a Sinosz megyei ügyintézője szerint a járvány kitörése előtt valamivel javult az esélyegyenlőség, de van még hova fejlődni.

– A járvány idején kötelezővé vált maszkhasználat miatt a siketek és nagyothallók számára a kommunikáció lehetetlenné vált – mondta. – Artikuláció nélkül nagyon nehezen lehet érteni a halló világot, így az esélyegyenlőségünk sérült. A Sinosz kezdeményezte az átlátszó maszkok használatát és javasolta, hogy a siket közösség interneten keresztül videótelefonon tartsa a kapcsolatot. – A honlapunkon és a közösségi médián keresztül akadálymentesítve továbbítjuk az információkat – mondta Szalkai Iván. A Sinosz kezdeményezésére az operatív törzs média­kommunikációja is akadálymentesített volt, jelnyelvi tolmácsok fordították magyar jelnyelvre az adásokat.

Szalkai Iván szerint a siket és nagyothalló emberek munkához jutási esélyei rosszabbak megyénkben az országos átlagnál. Fiatal tagjaik nagyon nehezen találnak munkát, így sokuk a fővárosba költözik, ott keres állást, mert ott lényegesen nagyobb a mozgásterük. Tagjaik többségében védett munkahelyen – például összeszerelőként – dolgoznak. A Sinosz somogyi ügyintézője azt is közölte: a járvány idején a megyei szervezet taglétszáma lecsökkent, mivel személyes találkozásra nem volt lehetőség. Jelenleg közel négyszáz tagjuk van.

– Lassan újraindul a közösségi élet szervezetünkben, tagjaink nagyon óvatosan visszailleszkednek – közölte. – Célunk, hogy a siketeknek segítsünk beilleszkedni a hallók társadalmába és a halló emberek elfogadják a siket embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában