béremelés

2021.10.12. 14:00

Ötödével nőhet az ápolók bére

Januártól megemelik az ápolók bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét 20-szal, a szociális világban és a kultúrában dolgozókét is 20 százalékkal. Az egyik betegszállításra és idősek ellátására szakosodott somogyi vállalkozás vezetői már matekoznak. Bíznak benne, hogy a béremelésen felül fejlesztésre is jut pénz.

Harsányi Miklós

A kaposvári Pannon Mentőnél már osztanak-szoroznak. Bődör József ügyvezető azt mondta: a betegszállításban 32 munkatársat alkalmaznak, az idősotthonukban 65 szakembert foglalkoztatnak, munkájukhoz állami finanszírozást kapnak. Elismerte: ahhoz képest, hogy kollégáik milyen sokat dolgoznak és mekkora a felelősségük, nem visznek haza túl sok pénzt. Náluk egy sofőr, illetve ápoló havonta átlagosan kevesebb, mint bruttó 260 ezer forintot keres.

– Nem magas az alapfizetés, alig 5–10 ezer forinttal több, mint a mindenkori minimálbér – hangsúlyozta. – Ehhez különféle címen pótlékot – délutáni, éjszakai, ügyeleti díjazást – adunk, s ha a kollégánk teljesítményével minden téren maximálisan elégedettek vagyunk, akkor havonta további 20 ezer forint prémiumot fizetünk. Ehhez részben arra van szükség, hogy a kollégáink kifogástalanul tiszta autóval szállítsák a betegeket, s ne legyen panasz a munkájukra. Ezt az összeget azonban szabadság vagy táppénz idején nem fizetjük.

Bődör József szerint a minap bejelentett 20 százalékos béremelés fontos változást hozhat a szakmában. S abban reménykedik, hogy az állami finanszírozás növekedésével társaságuk is versenyképesebb fizetést képes biztosítani 2022-től a kaposvári szakembereknek.

Kiemelte: a szakképzett, tapasztalt kollégák megtartása számukra létkérdés, az utóbbi öt évben ugyanis négy dolgozó távozott tőlük másik szervezethez. Bődör József szerint a napi szolgálat biztonságos, zökkenőmentes ellátásán túl anyagitartalék-képzésre is szükség van.

 

Húszmilliós járványszámla

Csak a koronavírus-járvány közel húszmillió forintos többletkiadást jelentett a Pannon Mentőnek, igaz, sokat jelentett, hogy időközben állami támogatást kaptak ezen a téren is. A fejlesztésről továbbra sem akarnak lemondani: jelenleg tizenhat járművel szállítják többek közt művese-kezelésre a betegeket Kaposvárra, Nagykanizsára, illetve Szigetvárra. Van olyan kisbuszuk, amelyik több mint 600 ezer kilométert tett meg. Tavaly két új járművet helyeztek üzembe, az idén hármat. Kétezer-huszonkettőben legalább két betegszállítóval szeretnék bővíteni a járműparkot. Iharosberényben 350 millió forintból új bölcsőde épül, a műszaki átadást az év végén tervezik. Zsirmon Endre polgármester elmondta: örül, hogy emelik a bölcsődei dolgozók bérét, mert így vonzóbbá válhat a pálya. Náluk várhatóan 6–7 szakemberre lesz szükség a bölcsődében.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában