védettség

2021.10.02. 11:30

Repülővel szórják a rókacsokit Somogyban

Megkezdődött a rókák vakcinázása pénteken délelőtt. Kaposújlakról szálltak fel a repülőgépek és országszerte szórják ki a csalétket. A vakcinázásra azért van szükség, hogy immunizálják a vadon élő rókákat a veszettség ellen.

Góz Lilla

Rókacsalikkal teli fehér kartondobozokat pakoltak pénteken délelőtt kisrepülőgépekbe Kaposújlakon. – A gépeinkbe több mint 200 ezer csalétket raktunk be és szombaton szállunk fel Jakabszállásról, majd Miskolcról – mondta el Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezetője. Hozzátette: 1996 óta végzik a rókák immunizálását, 150 méter magasból szórják a rókacsokikat.

– Kizárólag a lakatlan területen szórjuk a csalétkeket, a lakott területek felett csak átrepülünk – mondta el érdeklődésünkre Szemző Ernő. – Az előrejelzések szerint az időjárás kedvez a munkálatoknak. Annak érdekében, hogy minél több róka egye meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, és más állat ne találja meg, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási állategészségügyi hivatal, melyről a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

A repülőgépes vakcinázás 2021. október 2–16. között zajlik hazánk déli és keleti megyéiben. Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Az előző évek vizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Négy éve nem volt veszett róka hazánkban

Az immunizálási program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. Utoljára 2017-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon. Emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még előfordul a veszettség. A román hatóság az utóbbi időben többször is kimutatta a veszettség vírusát a magyar határ közelében. Utoljára 2021 februárjában jelentettek újabb, ezúttal rókát érintő esetet. Kárpátalján 2020-ban 12 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi- és vadállatokban. A betegség jelenléte keleti szomszédainknál alátámasztja a hazai megelőző intézkedések fenntartásának fontosságát.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában