tisztítsuk meg az országot

2021.11.20. 15:30

Egy dombnak hitték a benőtt szeméthegyet

Újabb somogyi települések jutottak támogatáshoz a „Tisztítsuk meg az országot!” programban, hogy végleg felszámolják az illegális hulladéklerakókat. Volt olyan község, ahol már a helyi vízellátást veszélyeztette az illegális szemét.

Kovács Gábor

Az utóbbi években sikerült visszaszorítani az illegális hulladéklerakók feltöltőit Ádándon. A sikeres fellépés részben annak köszönhető, hogy vadkamerát szereltek fel a közelben, és a faluban élők figyelmét felhívták a szemetelés veszélyeire. Több lépcsőben, pályázati források segítségével számolták fel az illegális hulladéklerakókat. Azonban nemrég kiderült, hogy egy domb, amit eddig természetes eredetűnek véltek, valójában egy gazzal benőtt szeméthalom – mutatta Szatmári Kornélia polgármester. Legutóbb ennek a képződménynek a felszámolására nyertek támogatást. Az említett ádándi területen azóta egy napelemes köztéri kamerát helyzetek el, azóta újabb szemétlerakások nem történetek.

– Ez a halom a víznyerő kút közvetlen szomszédságában van, így veszélyezteti a falu vízbázisát – mondta Szatmári Kornélia. – Ezért is hoztunk létre egy vízminőség-javító projektet, ami csütörtökön indult el, összeköttetést kapunk a balatoni vízhez Ságváron keresztül.

Igal 20 millió forint támogatást nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására, miután az önkormányzati utak mellett az utóbbi időszakban felhalmozódott a szemét. Vannak itt bontott autók, szétszerelt hűtőszekrények, sok olyan hulladék, amit a MÉH-telepen nem vesznek át. Építőanyagokat is ide pakoltak illegálisan. Igalhoz összesen mintegy száz kilométeres földútrendszer tartozik, ezt felügyelni képtelenség, a környezetkárosító hulladékot pedig éjszaka rakják le, mondta Obbás Gyula, Igal polgármestere. A kapott támogatásnak köszönhetően azonban három hulladéklerakót számolhatnak fel.

Halomban áll az építési hulladék

Cserép, tégla, faldarabok – ez tarkítja a kapolyi illegális szeméthalmokat, miután több házat bontottak a környéken. A temető melletti úton 350-400 köbméter szemét halmozódott fel. A kapott 9 millió forint támogatásnak köszönhetően most ezt a hulladékot elszállítják majd egy valódi lerakóba, Vidus Lajos polgármester erről tárgyalt Zamárdiban. Szerinte általában átutazók hagyják náluk a szemetet, és főként az éjszaka leple alatt. Eddig még nem értek tetten senkit sem, szerencsére veszélyes hulladékot sem találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában