támogató etetés

2021.11.13. 20:00

Ideje kihelyezni már a madáretetőket

A fagyok beköszöntével már érdemes elkezdeni a madarak etetését.

Góz Lilla

Az etetőkbe olajos magvakat, almát és faggyút is tehetünk, kenyérmorzsát, sós, füstölt szalonnát viszont nem kaphatnak a szárnyasok. Az óvodákban nagy örömmel táplálják a gyerekek a madarakat.

A kaposvári óvodákban megkezdődött már a madár­etetési szezon. Az Arany János Tagóvodában hagyomány már, hogy novembertől etetik a madarakat. – Olajos magokat, napraforgót, madárkalácsot adunk a szárnyasoknak, az eleséget a szülőktől kapjuk – mondta el Székely Gabriella, az Arany János Tagóvoda vezetője. Hozzátette: madárbarát és zöldóvoda minősítéssel rendelkeznek és fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerjék az állatokat és felelősen gondoskodjanak róluk. – Több etetőt is kihelyeztünk az udvaron – tette hozzá a vezető. – Sok kisgyerek az óvodában találkozik először testközelben a madarakkal és örömmel gondoskodnak róluk.

– Az első vendégei a madáretetőnek a széncinegék – mondta el Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi csoportjának vezetője. Hozzátette: a madarakat dióval, mogyoróval etessük, de a legjobb a nagy olajtartalmú fekete napraforgó. Semmiképpen se adjanak a madaraknak kenyeret, valamint sós szalonnát – emelte ki Molnár Marcell. Megjegyezte: mindenképpen itassuk is a madarakat és fontos, hogy az etetést, itatást egészen tavaszig folytassuk a megszokott helyen. Hozzátette: évről évre ritkítja a madárállományt a fészkelőhelyek pusztítása és a sok rovarirtó szer használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában