családsegítő

2021.11.25. 14:00

Négy falut jár folyamatosan a rászorulókért a szakember

Szikora Gizella, az Andocsi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője négy falu között van örök mozgásban. Rászoruló és szívesen segítséget nyújtó családok között hídként éli mindennapjait, s bár a hála ritka vendég e hivatásban, madarat lehet vele fogatni, ha olykor egy-egy pozitív visszajelzés érkezik védenceitől. Ha nem terepen van, esetmegbeszélésekre indul Tabra, vagy egyetemi konzultációira készül, s elsősorban azokért imádkozik, akiket nem szeret senki.

Lőrincz Sándor

Véletlenek nincsenek, csodák viszont igen, Szikora Gizella elmesélte: az egyik településen szükség volt egy babakocsira. Ott helyben nem érkezett ilyen felajánlás, így megkérdezte egy andocsi segítő ismerősét, ismer-e olyan családot, ahol van egy babakocsi, amit szívesen felajánlanának. Ő ugyan közvetlenül nem tudott, de volt egy másik településen élő ismerőse, aki szívesen elajándékozta volna, ráadásul babaággyal együtt.

– A szállítást magam oldottam meg, szert téve egy újabb ismeretségre – mondta. – Kapcsolat kapcsolatot szült, 2-3 család együttműködése kellett ahhoz, hogy a rászorulóknak legyen babakocsijuk. Így születik a csoda.

Ha igyekszik az ember, minden nap sikerül valami lélek­emelőt „elkövetni”. A pozitív viszonyulás pedig visszatükrözik az emberek. Örülök, hogy minden faluban élnek segítő hozzáállású, szolgálatkész emberek, így szerencsére meglehetősen gyakori a ruhaadomány, de különböző használati vagy lakberendezési tárgyakat is szívesen ajánlanak fel, s ezek mindegyike szükséges helyre kerül. Magam is hálás vagyok Istennek, hogy segíteni tudok valakin, de olykor már az is elég, ha figyelemmel fordulok felé, kellő időt szánok arra, hogy meghallgassam. Azt tapasztalom, ilyenkor az illetőben egy idő után oldódik a feszültség, s így a rá nehezedő teher súlya is elviselhetőbb lesz. Állítja, ez a hivatás és elköteleződés magában hordozza a segítés lehetőségét. – Szándékosan említem így, mert segíteni sem lehet mindenkinek, csak annak, aki hagyja. Nagyon igaz a mondás, miszerint „Segíts magadon, és az Isten is megsegít!” Ezenkívül régóta mérhetetlen érdeklődéssel tölt el az emberi sokszínűség, az állandóságot jelentő örökös változékonyság, amely garantálja, hogy ne legyen két egyforma munkanapom a héten. Az andocsi családsegítő munkája, szolgálata mellett tanul is. Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiénés segítő szakára jár.

A kérdésre, hogy honnan, kitől kap erősítést, azt válaszolta: minden pozitív visszajelzés megerősítést ad, igazi örömforrást jelent.

– Az is doppingol, amikor a gyerekek – ha meglátnak – odaszaladnak hozzám egy ölelésre. Ezen kívül rendkívül fontosak a Tabi Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett esetmegbeszélések, és a szakmai csapat – melynek én is tagja lehetek – örökös fogódzót, biztonságos háttérbázist jelent. Kollégáim az elmúlt időszakban átsegítettek már egy-egy nehéz helyzeten. Az eltérő szakmákkal való kapcsolattartás ugyancsak fontos kapaszkodó, hál’ Istennek remek az együttműködés az Andocsi Védőnői Szolgálattal.

Andocs búcsújáró hely, s a basilica minor rangra emelt plébániatemplom csodatévő Mária szobra régóta várja a zarándokokat. Szikora Gizella is vallásos családban nevelkedett Andocson, a csodától övezve, így aztán gyakran imádkozik. – Leginkább azokért, akiket nem szeretnek, akik senkinek sem fontosak, akiket már „leírtak” – mondta. – Én nem mondok le róluk, s mindig imába foglalom őket, természetesen ilyenkor minden alkalommal hálát adok a családomért is.

A gyermekvédelmet tartja a legfontosabb feladatának a településeken

– Hány településen van jelen az Andocsi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat? – kérdeztük Szikora Gizellát.

– Andocson kívül Nágocs, Kisbárapáti és Fiad tartozik az ellátási területünkhöz.

– Milyen a kapcsolata a polgármesterekkel?

– Szerencsére valamennyi település polgármestere együttműködő és segítőkész, ezáltal a „hogyan oldjuk meg?” hozzáállás jellemző rájuk, ami sokat mozdít előre az elvégzendő feladatokban. Magam is vallom, hogy a falu első embere – hiszen a név kötelez – a képviselő-testülettel együtt sokat tehet a rájuk bízottakért.

– A jólét miként van jelen a családokban? Hány családdal van kapcsolatuk?

– Egy bizonyos szintű elégedettséget jelent a jólét, ezért aztán változó formában nyilvánul meg a különböző családokban. Az az optimális, ha minél több családdal van kapcsolatunk, mivel ez a legkisebb közösség, és összekapcsolva őket, tudnak segíteni egymásnak. A négy faluban általában több tucat rászoruló családdal állok rendszeres kapcsolatban, s tetemes a segítő családok száma is.

– Hogy érzékeli, munkája során mely területek a „legrázósabbak”?

– Szinte mindegyik, de engem a gyermekvédelem érint meg és foglalkoztat leginkább, mivel a gyermeki lét egyfajta kiszolgáltatottságot és sérülékenységet is jelent. – Milyen gondokkal, panaszokkal keresik fel a rászorulók? – A legkülönbözőbbekkel, ám erről még a névtelenség békés homályából sem szeretnék többet elárulni. Az viszont tény, hogy a hozzám fordulók legtöbbször a hivatalos papírok kitöltésében kérik a segítségemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában