egészséges finomság

2021.11.18. 17:00

Somogyi méhészek édesítették meg az ovisok hétköznapjait

Több oktatási intézményben is mézes reggelinek örülhetnek az ovisok a napokban a somogyi méhészek jóvoltából. Egy tucat helyre visznek kóstolót a megyében. Csütörtökön a gyakorló óvodában jártak.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Senkit nem kellett külön felszólítani a mézes reggeli előtti kézmosásra. Az ovisok szinte önként pattantak a mosdó irányába.

– Kilencvenkilenc százalékuk megkóstolja, és hetekig sláger a méz. Nálunk máskor is találkoznak az oviban mézzel. Reggelikhez kapnak vajas-mézes kenyeret, ízesítjük vele a teát is, és karácsony előtt szoktunk mézeskalácsot is sütni – mondta Nagyné Zsilovics Tímea, az óvoda vezetője.

– Szeretem a méhecskéket és a finom mézeket – tájékoztatott Nagy Benjamin Bálint, aki a nyolc féle mézkínálat előtt állt sorba. Akác, vegyes virágméz, repce, napraforgó, gesztenye, facília, selyemfű mézekből választhattak a gyerekek. A méhész felhívta figyelmüket a természetes élelmiszer jelentőségére.

– Minden fajta méznek más az egészségre gyakorolt hatása. A gesztenyeméz magas K-vitamin tartalma oldja a hurutos köhögést, akár a hársméz. A facíliaméz rendszeres fogyasztása a szív és érrendszeri betegségekre gyakorol kedvező hatást. Az akácméz pedig gyulladáscsökkentő. A méz tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – sorolta a kóstolni valók érdemeit Hanzel Róbert, aki úgy tapasztalta, az akác és a vegyes virágmézet ismerik a gyerekek leginkább.

– Nemcsak mézet kóstoltatunk, hanem magáról a tevékenységből is igyekszünk ízelítőt nyújtani, bemutatunk néhány eszközt is – mondta Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Somogy megyei szaktanácsadója.

A kicsik nemcsak a kaptárral, és a benne található keretekkel ismerkedhettek meg. A propoliszt is megnézhették, amelyet a méhek a bokrok, cserjék rügyeiről gyűjtenek, és a kaptár fertőtlenítéséhez használják. Az asztalon virágpor is sárgult, amelyet a gyerekek meg-megszagoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában