Cserebere

2021.12.28. 14:00

A karácsony utáni leárazások az üzletekbe csábították a somogyiakat is

Meglepően nagy volt a forgalom a kaposvári bevásárlóközpontokban a karácsony utáni első munkanapon. Van, aki ajándékot cserélni érkezett, sok látogatót pedig az ünnepek utáni akciók vonzottak.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Egy gyermekruhát hozott vissza az egyik kaposvári üzletbe Babjákné Mónus Mária. – Nem a mérettel van a gond, hanem van rajta egy sérülés, amit a vásárláskor nem láttunk – mondta lapunknak a kaposvári asszony. – A vevőszolgálatnál nagyon kedvesek voltak. Azt mondták, ha találok belőle méretet, akkor kicserélik, ha nem, akkor visszaadják az árát vagy másra is levásárolhatom.

Az üzletvezető lapunknak elmondta: a legtöbben méretproblémák miatt hozzák vissza a karácsonyi ajándékokat. Gulyás Alexandra és párja hasznos holmikat vásárolt szeretteinek karácsonyra, amelyekről korábban egyeztettek. – Mi igyekszünk karácsonykor is biztosra menni – mondták. – Akinek szántuk a ruhát, előtte felpróbálta és csak utána vettük meg. Az is gyakorlat nálunk, hogy ajándékkártyát adunk, amelyet levásárolhat a megajándékozott családtag – mondta el Gulyás Márton.

Sokakat vonzanak az ünnepek utáni akciók is. A legtöbb helyen 20–30 százalékkal olcsóbban kínálják szinte a teljes árukészletet. – Az egyik üzletben fél áron kínálják a téli ruhákat, vettem is egy meleg pulóvert, ami jól jön a hidegben – mondta el Kiss Nikoletta, aki barátnőjével válogatott az akciós termékek között. Egy másik üzletben, ahol leginkább sportruházatot kínálnak, csak a nyitás utáni fél órában hatan jöttek azért, hogy cseréljenek. – Először megnézzük, hogy van-e megfelelő méret az üzletünkben, vagy valamelyik partnerünknél, ahonnan át tudjuk kérni, de természetesen igény esetén visszaadjuk a pénzt, vagy feltöltjük az összeget ajándékkártyára – mondta Béni Barnabás üzletvezető-helyettes. Hozzátette: már a karácsony előtti napokban akcióztak és a kifutó vagy mérethiányos termékeiket fél áron kínálják. – Folyamatosan készülünk akciókkal, de januárban tudnak majd a legkedvezményesebben vásárolni a vevők nálunk – emelte ki az üzletvezető.

A fogyasztóvédelmi szakemberek azt tanácsolják, hogy mindig tegyük el az ajándékok blokkját, hogy biztosan ki tudjuk cserélni. A koronavírus-járvány miatt sokan döntöttek úgy, hogy az ajándékokat interneten rendelik meg. A vásárlónak 14 napos elállási joga van hibátlan termék esetében, saját költségen visszaküldve kérheti vissza a vételárat. Hibás terméket pedig kötelesek cserélni vagy javítani.

 

Ahelyett, hogy visszavinnénk, inkább elajándékozzuk

 

A magyarok közel kétharmada még soha nem vitt vissza ajándékot azért, mert nem tetszett neki vagy nem tudta használni. A csalódottak sokszor inkább keresnek valakit, akinek tovább adhatják az ajándékot – derült ki a MediaMarkt megbízásából végzett friss reprezentatív kutatásból. Eszerint a termékvisszavétellel kapcsolatban a legtöbbeknek kedvező tapasztalata van: a válaszadók harmada vallotta azt, hogy minden gördülékenyen ment a folyamat során.

A magyaroknak mindössze két százaléka mondta, hogy minden évben visszavisz valamit a kereskedőhöz, 15 százalék esetében pedig néhány évente fordul elő ilyesmi. Szép számmal vannak továbbá olyanok is (15 százalék), akik inkább tovább ajándékozzák, ha nem tetszik nekik az, amit kaptak – derült ki a friss felmérésből.

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában