Édesség

2021.12.11. 09:00

Csokifürdő konyakkal: ahogy a finom konyakmeggy készül

Nincs két egyforma konyakmeggy a Stühmer édesipari vállalat balatonlellei üzemében. Minden édesség kézzel készül. Az ünnepek előtt karamellás, fehér csokoládés és étcsokoládés bevonattal is készülnek konyakmeggyek. Naponta átlagosan százkilónyi bonbont gyártanak az ünnepi időszakban.

Góz Lilla

Fotó: Nemeth_Levente

Több hetet tölt a meggy a jellegzetes és karakteres konyakban. Miután az alkohol jól átjárta a gyümölcsöt, megkezdődik a magozás a Stühmer édesipari vállalat balatonlellei üzemében. Közben pedig az üzem másik felében a fondant-t keverik, amelybe a gyümölcsöt forgatják. Miután a cukormáz megszilárdult, egy csokoládétalpat kap a bonbon. Ezt követően mártják az édességet 28 fokos fehér- vagy belga étcsokoládéba és karamellbe. 

– Kell egy kis idő, hogy a meggyben lévő alkohol feloldja a fondant-cukrot; tulajdonképpen ebből alakul ki az édes, selymes likőr a belsejében – mondta el az egyik dolgozó. Miután megszáradt a bevonat, fényes sztaniolpapírba csomagolják a bonbonokat. 

Az elkészítés során a különböző fázisok egymásra épülnek, négy-öt embernek együtt és azonos ritmusban kell összedolgoznia. 

– Minden gyártási folyamat kézzel történik, jelenleg tizenhárman dolgoznak a lellei üzemben, és átlagosan naponta 90-120 kilónyi bonbont készítenek el – mondta el Csóll Péter, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Hozzátette: a karácsonyi ünnepek előtt általában 20-30 százalékkal emelkedik a megrendelések száma, és egyre többen az online térben vásárolják meg termékeiket. A konyakmeggy mellett a karácsonyi ünnepek előtt a szaloncukrok és az ünnepi desszertek a legkeresettebbek. A bonbonkészítés több mint százéves múltra tekint vissza Magyarországon. 

Hazánkban elsőként É­­mile Gerbeaud svájci származású cukrász 1886-ban nyitotta meg csokoládégyártó üzemét. Itt kezdte meg a konyakmeggy gyártását, amelynek receptúrája titkos volt. A likőrös édesség akkoriban a városi polgárság előkelő ajándéka volt. 

Fotók: Németh Levente

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában