Fedélzetre!

2021.12.17. 14:06

Elkezdődött a tanév a hajósok számára a Balaton partján

Megkezdődött a hajózási technikus képzés Siófokon. Hétfő óta tizenhárom diák készül a februári ágazati alapvizsgára a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában.

Góz Lilla

A hiánypótló képzés célja, hogy a balatoni hajózási társaság utánpótlását biztosítsa. – A tizenhárom tanulónk Siófok és környékéről érkezett, de van köztük balatonedericsi, keszthelyi, fonyódi és mezőszentgyörgyi is – mondta el Kispéter Sándor, a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – Van olyan diákunk, aki jelenleg is a Bahartnál dolgozik, s olyan is, aki hajós családból származik és szeretné ezt a pályát továbbvinni.

A képzésre érettségivel, egészségügyi alkalmasságival és úszástudással lehetett jelentkezni. Most az elméleti oktatás zajlik, az alapvizsga után pedig a Balatoni Hajózási Zrt.-nél folytatódik az elméleti és a gyakorlati oktatás. A képzést második alkalommal indították el azzal a céllal, hogy a balatoni hajózási társaság számára utánpótlást neveljenek, ugyanis a gyakorlati képzőhelyek száma jelentősen csökkent és a hajózási vállalkozásokhoz egyre kevesebb képzett fiatal jelentkezik. – Hajózási technikus szakképesítés kizárólag a budapesti Magyar Hajózási Szakközépiskolában volt megszerezhető, itt a folyami hajózást sajátíthatták el, míg nálunk a képzés a teljes belvízi hajózásra koncentrál már második éve – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. 

Fotó: Németh A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában