fejlődő oktatás

2021.12.02. 17:30

Nem csak lóerőben erősítene a kaposvári technikum

A Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskola négy lovat vásárolt, melyre csaknem ötmillió forintot fordítottak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A lovászképzés iránti érdeklődés töretlen, a három évfolyamon jelenleg csaknem 120 fiatal sajátítja el a szakma alapjait. A 2022-2023-as tanévben ezen a területen előreláthatólag 30 új diák kezdi el tanulmányait.

Korb Zsófiától, a mezőgazdasági technikum szakoktatójától megtudtuk, az új lovak között magyar félvér, sportló és gidrán is van. – Tanulóink a jövő héttől kezdve már rendszeresen lovagolhatnak Királytánc, Bormámor, Zsófi és Sordély hátán is.

Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskola igazgatója azt mondta: a Lovasakadémia sportklubjától vették a lovakat. – Szükségünk volt még lovakra, mert széles körű gyakorlási lehetőségeket kívánunk biztosítani a diákoknak – mondta az igazgató. – Olyan sportlovakat vásároltunk, amelyek azelőtt versenyeken indultak, s oktatásra is alkalmasak. Elsősorban azok a diákok ülhetnek az új lovakra, akik már kellő rutinnal rendelkeznek.

A középiskolában 2006-ban indult a lovas szak, utoljára 2019-ben négy kis méretű Fjord lovat vettek, a kancák azóta is rendszeresen részt vesznek az iskolai képzésben. Princz Zoltán kiemelte: tervek szerint rövidesen bővül a képzési paletta, s az érettségire épülő oktatás során leendő lovasoktatók is jelentkezhetnek iskolájukba.

– Tapasztalataink szerint a diákjaink hamar el tudnak helyezkedni – mondta Princz Zoltán. – A végzősök nagyjából fele egyetemre készül, de azok, akik dolgozni akarnak, a legtöbb esetben rövid időn belül álláshoz jutnak a mezőgazdasági vállalkozásoknál.

Bár a koronavírus-járvány a kaposvári középiskolát sem kímélte, 2021-ben fontos fejlesztéseket valósítottak meg. A mostani lóvásárláson kívül egy 19 személyes új buszt is beszereztek, ami közel 25 millió forintba került.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában