Disznóvágás

2022.01.01. 16:00

Anna és Elza kolbászként végezte Kuruczék házánál

Hideg idő, éles kések és házi pálinka. Minden adott volt ahhoz, hogy jól sikerüljön a disznóvágás Kuruczéknál. Mezőcsokonyán egyre többen térnek vissza a régi hagyományokhoz és ölnek disznót otthon, sokan maguk nevelik fel a sertéseket.

Marosi Gábor

Az idén sem maradt el a disznóvágás a mezőcsokonyai Kurucz Tamáséknál. A ház udvarában két hízót dolgoztak fel azért, hogy a következő hónapokban elegendő hús kerüljön a család asztalára. Az Anna és Elza névre keresztelt 250 és 220 kilós állattal még az ólban, árammal végzett a rutinos újvárfalvai böllér, Zóka Péter. Ezután bökte meg a disznók nyakát, hogy a hurkához szükséges vért a gazdaasszony egy tálban összegyűjthesse. 

 

A házigazda a szomszédokkal és meghívott barátokkal együtt húzta ki az udvarra a két termetes jószágot, hogy az állatok szőrét leperzseljék. A régi szalmás módszer helyett természetesen gázperzselőt használtak. Az állatokat a böllér perzselte szakszerűen, segítője, a láng ellen tartott lapáttal kaparta le a disznókról az leégett szőr nagyját. Jellegzetes szagot hagyott a levegőben, ahogyan a zúgó lángcsóva feketére pirította a bőrt. A színátváltozás után kezdték tisztára mosni a pőrén hagyott, állatformájú húsösszeállítást. Újításként egy nagynyomású, eddig csak autó- és épülettisztításra használatos mosóeszközt is bevetettek, ám végül a klasszikus gyökérkefés súrolás következett. Hatásosságban együtt kiváló eredményt értek el. 

 

Gyorsan előkerült a rendfa is, vélhetően a nagyobb teherbírás miatt vasból állította össze egykor készítője. El is bírta Elzát és Annát is, a böllér gyorsan nekiláthatott a feldolgozásnak. Zóka Péter ugyancsak rendhagyóan elektromos fűrésszel dolgozott. A belső szervek – máj, vese és a szív után egyesével hasította ki az állatból a húsféleségeket, megkönnyítve ezzel a további munkát. 

Néhány belső szervtől eltekintve, szinte minden részét feldolgozták a disznóknak. Hurka, kolbász, sült hús, szalonna és sonka is készült a malacokból, a szalonnából sütötték a zsírt. Kuruczék hónapokig hizlalták az állatokat, de mint a házigazda büszkélkedett: megérte a fáradságot, így biztosan tudják, hogy minőségi étel kerül majd a családi asztalra. Évről évre egyre több családnál vágnak disznót a megyében. Zóka Péternek például van olyan hétvégéje, amikor pénteken, szombaton és vasárnap is dolgoznia kell. Egy-egy téli szezon alatt legalább negyven háznál vág disznót. 

  

Többlettámogatás a sertéságazatnak

 

 

Ismét segítséget kapnak a nehéz helyzetbe került sertéstartók. Az ágazat támogatására az idén 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, a megemelkedett takarmányárak és az összeomlott európai piac rendkívüli helyzete miatt azonban további 4,7 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány. Nagy István tárcavezető hangsúlyozta, hazánk több tagállammal együtt hiába szólította fel az Európai Bizottságot, hogy hozzon olyan piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön. 

 

 Fotók: Lapat Lili

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában