Fonalművész

2022.01.28. 09:00

Katonás rendben várják a szögek a fonalműveket

Fantasztikus dolgokat készít fonalból szabadidejében Berendiás Gábor. Aprólékos munkával és néhány szög, valamint bútorlap segítségével készíti el a különleges látványt nyújtó alkotásait a nagyatádi katona.

Koszorus Rita

Már gyerekkora óta készít fonalgrafikákat Berendiás Gábor, aki főállásban szerződéses katonaként dolgozik. Amikor otthon leveszi a zubbonyt, előkerül a fonal, a szög és a kalapács. – Nagyanyámnál láttam először fonalgrafikákat, és gyerekként annyira megtetszett nekem, hogy azonnal megpróbálkoztam vele magam is, lemásoltam az egyiket – mesélt a kezdetekről a fiatalember. Azt mondta: úgy sajátította el a technikát, hogy szétszedett egy kész képet, majd újra elkészítette. 


– A technika nem túl bonyolult, a képek úgy készülnek, hogy a fába vert szögek között áthúzom a fonalakat. Magam szerkesztem meg, hogy az adott mintán hova kerüljenek a szögek, amelyeknek egymástól fél centiméterenként kell elhelyezkedniük. Ezek között vezetem át úgy a fonalat, hogy végül kirajzolódjon a kép – mondta. 


A kihívás leginkább az a fonalgrafika elkészítésében, hogy nagyon aprólékos munka, amely meglehetősen sok türelmet és elszántságot igényel. Gábornak szerencsére ezekből bőven van, ma már egészen nagy képek elkészítésére is vállalkozik. 

– Az egyik kedvencem az afrikai stílusú kép, amelyen egy női alak látható. Ez 150 centiméter magas és 49 centiméter széles, amelyet két hét alatt készítettem el – mondta. – 2700-nál is több szög és 2000 méter fonal kellett hozzá. A felhasznált anyagok mennyisége persze függ a végleges kép méretétől, hiszen egy kisebb fonalgrafikához vékonyabb fonalat használ, mint egy méretesebb alkotáshoz. 


Kedvenc témája nincsen, van, amikor megrendelésre készül a fonalgrafika, így alkotta meg a mentőautóról mintázott képét, valamint a katonai teherautót is. Utóbbiba 2100-nál is több szeget kellett felhasználnia, s nagyon bonyolult volt az elkészítése, mert sok kisebb részt kellett kitölteni fonallal. 
 


Fotó: MW

 

A szálaknak mindig keresztezniük kell az előttük lévőt 


A fonalgrafika leginkább a hímzéshez hasonlít. Általában kartonpapírra felrajzolt minta alapján készül. Ez általában geometriai minta, de lehet bármilyen forma. A fonalat előre kifúrt lyukakba fűzzük. Közben ügyelni kell arra, hogy a szálak mindig keresztezzék az előttük lévőt, az utolsó szál melletti lyukban kell folytatni a fűzést. A fonalgrafika alapja lehet szögekkel kivert falap is, ahogyan ez Berendiás Gábor alkotásainál is van. Ebben az esetben nem lyukakba fűzik a fonalat, hanem rátekerik a szögekre, amelyeket az előre kijelölt minta alapján ütnek bele a fába. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában