Fotók

2022.01.24. 20:14

Közösségi térként kapjuk vissza az új Sió-Zsilipet

Szinte teljesen kész van már a hajózási zsilip, és jól haladnak a munkálatok a Sió új vízleeresztő műtárgyánál is. A húszmilliárd forint értékű beruházás 2023-ra készül el, amely a hollandoktól, franciáktól ismert bájos csatornaéletet is megteremtheti Siófokon.

Kolumbán Tünde

Fotó: NemA

Nemcsak Siófok, hanem az egész Balaton szempontjából kiemelt beruházás készül, amelynek köszönhetően a tó vízállásának korszerű szabályozása mellett egy turisztikailag is meghatározó fejlesztés valósul meg a jövő évben – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Siófokon, miután hétfőn végigjárta a megújuló Sió-zsilip környékét. 

A bejáráson elhangzott: az 1947-ben készült zsilip műszaki megújítása időszerű volt, a beruházást 2019-ben kezdték meg, és mára a munka eljutott abba a fázisba, hogy a régi vízleeresztő műtárgy rövidesen kiváltható lesz, hiszen a hajózási zsilip készültségi foka már nagyjából 90 százalékra tehető. Teljesen új zsiliprendszer épül a Sión, amelynek részeként a vízállás csökkentésére szolgáló mederzár a korábbinál délebbre épült meg. 

Fotók: Németh András

A 75 éves, kézi erővel mozgatható zsilip helyét egy korszerű, elektrohidraulikus rendszert alkalmazó műtárgy veszi át, ami a Balaton vízállásának rugalmasabb kezelését is lehetővé teszi azáltal, hogy a leeresztőkapacitás a jelenlegi 80-ról másodpercenként 100 köbméterre emelkedik. 

Hétfőn azt is elmondták: a műszaki korszakváltás mellett turisztikailag is új élet kezdődik a zsilipnél, ami 2023-tól a nagyközönség számára is nyitott lesz. Látogatóközponttal, parkkal és bejárási lehetőséggel gazdagított nyitott zsiliprendszer várja majd az érdeklődőket, ahol a várakozások szerint a Hollandiában, Franciaországban, vagy éppen az angoloknál népszerű csatornaélet is meghonosodhat. 

Négy új hajóval nő a Bahart-flotta 

Witzmann Mihály, Siófok térségének országgyűlési képviselője történelmi léptékű beruházásról beszélt hétfőn az építkezés helyszínén. Mint mondta, a zsilipek korszerűsítését, valamint a Sió-meder hajózhatóságát biztosító 20 milliárd forint értékű fejlesztés mellett kiemelt szereppel bír a balatoni hajózási flotta megújulása. – Az idei évben a tervek szerint 4 új hajó érkezik a Balatonra. Két komp és két utasszállító hajó megvásárlására nyílik lehetőség, sőt már egy ötödik hajó beszerzéséről is folynak 

a tárgyalások. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában