Új elemek a madarakban

2022.01.13. 20:00

Újjászületnek Újlakon a meggyötört vasmadarak

Új életet lehelnek a régi vasmadarakba

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A téli hidegben is mozgalmas élet folyik a kaposújlaki reptéren, de főként a szerelőcsarnok sok vasmadarat látott falai mögött. Nagyüzemben végzik el a szokásos karbantartásokat és javításokat azokon a kisrepülőgépeken, amelyeket Európa minden szegletéből hoznak ide a pilótáik. 

Jelenleg egy svájci repülő vászonborításán dolgoznak, és ha az időjárás engedi, egy angol masina is érkezik, nyújtott bepillantást a hangár világába Kornyik Csaba, az Avia-Rent Kft. ügyvezető igazgatója. Viszonylag sok repülő vár a sorára, hogy elvégezzék rajtuk a kötelező karbantartási és az ilyenkor szokásos ápolási munkákat. Hamarosan elkészülnek egy szlovén és egy ír géppel, ezek után Csehországba is készítenek elő légi­ járművet. A látszat ellenére nem lehet elmondani, hogy a koronavírus-járvány ne vetette volna vissza a szerelőiparukat, hiszen Angliába nem tudtak kiutazni egy repülőért, ugyanakkor a vírus gazdasági hatása miatt sokkal drágább lett a szállítás, megemelkedtek az energiaárak, és a működésük jóval költségesebb lett. A járvány ellenére továbbra is Kaposújlakra találnak a repülés szerelmesei, akik már arra készülnek, hogy tavasszal a levegőbe emelkednek, addig azonban átnézetik a gépeket a szerelőkkel.

A reptér folytatja az együttműködést a magyar honvédséggel is, a kadétok képzésében is szeretnének majd részt venni. A szakemberhiány évek óta nyomot hagy a szakmán. Kornyik Csaba jelenleg is a munkaügyi hivatal kínálta közvetítéseket böngészi, mert kárpitost és autószerelőt keres a reptér, miközben repülőgép-szerelőt találni majdnem esélytelen. 

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában