Tetőmaffia

2022.02.03. 09:00

A türelem jó szakit, míg a türelmetlenség inkább kontárt terem

Volt, akinek félkész maradt a tetője, másnál a kivitelező lelépett az előleggel. Az elmúlt években jócskán elszaporodtak a gyanús lakásfelújítási visszaélések Somogyban is. A szakmai szervezetek arra figyelmeztetik a megrendelőket, hogy ne hagyják becsapni magukat, vigyázzanak a kontárokkal.

Góz Lilla

Fotó: Pusztai Sándor

– Országszerte sok telefonhívást kaptunk az utóbbi időben, hogy a kivitelező félkészen hagyta a tetőt, vagy a megbeszélt ár folyamatosan emelkedett, ahogy haladt előre a munka – mondta Beck Jánosné, a Beck Tetőszerviz Kft. tulajdonosa. – Több bejelentés érkezett hozzájuk somogyi településekről is, Nagyatádról, Marcaliból, valamint a Balaton-partról. – Azt tanácsoljuk az építkezőknek, nyomozzák le a szakembereket, kérjenek referenciákat, kössenek szerződést, és tételes ajánlatot kérjenek – emelte ki Beck Jánosné. – Arra törekszünk, hogy az ügyfeleket teljes mértékben tájékoztassuk és többször egyeztetünk, mielőtt a kivitelezés megkezdődik. 

A vállalkozók egy része a postaládákba dobott szórólapokon hirdeti magát, nagyon sok közülük lenyomozhatatlan, nem tagjai a szakmai szervezeteknek. – Nagyon árérzékenyek a megrendelők és az motiválja őket, hogy minél előbb elkezdődhessen a munka – mondta el ifjabb Jakab György, berzencei vállalkozó. – Holott az ácsoknak sok a munkájuk, több hónap, mire odaérnek a helyszínre. Ifjabb Jakab György azt mondta, eddig nem kellett befejezniük más munkáját, de olyat tapasztaltak, hogy számukra ismeretlen vállalkozó háromszoros árat kért volna a megrendelőtől.

Bádogosból szinte csak elvétve van utánpótlás az országban

– Mindegy, hogy valamilyen ismeretség vagy hirdetés útján jutnak el egy kivitelezőhöz, le kell nyomozni, hogy a vállalkozás mióta van a szakmában, valamint kell kérni referenciát tőlük – mondta el Puskás András, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének elnöke. Hozzátette: a megrendelők közül nem mindenki ért a tetőszerkezetekhez, sokszor nem fogadnak műszaki ellenőrt. – Szerződést kell kötni, amely egyfajta garancia, valamint nem szabad nagy összegű előleget adni sem – emelte ki az elnök. Megjegyezte: a jó szakemberre várni kell, a megrendelők pedig sokszor türelmetlenek, ezért fogadnak meg kontárokat, akik ha kapnak egy jobb ajánlatot, akár félbe is hagyják a munkát. 

Puskás András szerint több szakemberre lenne szükség, mint amennyi pillanatnyilag rendelkezésre áll, közel négyszáz ácstanuló van országszerte, de például bádogosból szinte csak elvétve van utánpótlás – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában