Tárlat

2022.02.19. 10:00

Ajándék ereklye érmével, kitűzővel

A Mária-ruhák gyűjteményén kívül egyedülálló minitárlat is várja az érdeklődőket a basilica minor rangra emelt andocsi műemléktemplomban.

Lőrincz Sándor

A kaposvári Pap László és felesége ugyanis a jeles búcsújáróhely plébániájának ajándékozta az 1938. május 25–29. között Magyarországon megrendezett, 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kötődő relikviáikat. Szalai Tamás plébános lapunknak elmondta: „szent örömmel” fogadta a középkorú házaspár felajánlását, hiszen ezáltal a templomba betérők nemcsak a műemléképület láttán, illetve az oltáron elhelyezett kegyszobornak szánt díszes vagy egyszerűbb ruhák kollekciója révén pillanthatnak vissza a múltba, hanem az ajándékba kapott tárgyak is felidézik a katolikus világ 84 évvel ezelőtti, jeles eseményét. A vonatjegyek, belépőjegyek, kitűzők és érmék között látható a Serédi Jusztinián egykori érsek, hercegprímás kézjegyével ellátott levél is. Szalai Tamás plébános elárulta azt is: egy ajándék ereklye is a plébániatemplom tulajdonába került: a „magyar Kis Szent Terézként” emlegetett, korán elhunyt vizitációs nővér, a boldoggá avatás előtt lévő Bogner Mária Margit sapkájának darabkája. 
A vallási turizmus fellendítésén munkálkodó plébánostól – aki szívesen mutatja be a barokk kegytemplomot, és a hozzá tartozó, felújított monostort, és a Mária-ruhák múzeumában is örömmel kalauzolja az érkező zarándokcsoportokat –, megtudtuk azt is: folyamatosan gyarapszik a Szent Szűz ruhatára; a világ különböző tájairól immár 382 ruhát varrattak és ajánlottak fel hálából a hívek. A legutóbbi, csaknem egy hónapja Siófokról érkezett.

 Lőrincz Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában