Kiállítás

2022.02.28. 20:25

Időtálló örökség maradt az utókorra

A száz évvel ezelőtt született művésztanár Ruisz György képeiből nyílt kiállítás hétfőn Kaposváron a Vaszary Képtárban.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Pajger-Kovács Lilla művészettörténész, a kiállítás kurátora az eseményen elmondta, a Somssich-gimnázium (ma Táncsics Mihály Gimnázium) egykori tanára távol maradt a kortárs művészeti élet pezsgő forgatagától, az akkor magának utat törő neoavantgárd irányzatoktól és megmaradt vidéki művésznek, aki hivatásának a nevelést választotta. 
A kiállítás Ruisz György több évtizedes alkotómunkáját mutatja be. A művész leginkább tájképeket festett, de az 1940-es és 1950-es években a zsánerképei emelkedtek ki. Dolgozó, tevékeny, egyszerű emberek tűnnek fel a képein. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára a megnyitón kiemelte, lenyűgözően gazdag univerzumba lép az, aki a somogyi alkotó szellemi és művészi örökségével megismerkedik. Hozzátette, Ruisz György hagyatéka időtálló és szilárd fundamentumú az egész magyarság számára. 
Szita Károly Kaposvár polgármestere elmondta, a művész harminchét éven keresztül egyetlen iskolában tanított, ahol több generációnak mutatott példát emberségéből. A tárlatot március 19-ig lehet megtekinteni az Együd Árpád Kulturális Központban. Marosi G. 
 

Forrás: Lang Robert Kaposvar

 

Ruiz Györgynét külön köszöntötték a tárlat megnyitóján
Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában