Kikelet?

2022.02.15. 20:00

Illatozik a fehér hóvirágtenger

– Megtréfálta az időjárás Európa egyetlen ismert magánarborétumának növényritkaságait.

N. Cs.

A Kadarkúton található Szabadkai Arborétum több ezer botanikai különlegességet magába foglaló gyűjteményének virágzó fajai az elmúlt évtizedek alatt megfigyelhetően egyre korábban bontanak szirmot. – A közel húszfajta hóvirág közül néhány extrém korán, már január végén elnyílott, most éppen egy török hóvirág (Galanthus eneri globosa) bontott szirmot, s várhatóan körülbelül még fél tucat fajtársa követi majd a meleg napokban – mutatta Szabadkai Máté, aki édesapja nyomdokaiba lépett és épp olyan szakértelemmel és gondoskodással ápolja a növényeket, mint egykor édesapja tette. 

– Számomra minden növény kedves az arborétumban, legtöbbjük sokkal idősebb nálam, de édesapám jegyzeteiből pontosan nyomon tudom követni az életútjukat – folytatta a fiatalember. – A közel hatezer négyzetméteres egykori mezőgazdasági területen ma több mint 320 fajta örökzöldet, 360 fajta évelő növényt, 220 fajta cserjét, 77 féle sziklakerti hagymás növényt, 22 fajta tél­álló kaktuszt, 15 fajta díszfát és több mint 15 fajta mediterrán növényt tartunk nyilván, melyek száma évről évre nő. – Úgy gondolom, ha ilyen ütemben fejlődik a kertünk, szükségünk lesz további területekre, és ha megfelelő támogatást kaphatunk, a családommal bővíteni szeretnénk az édesapám által alapított arborétumot – árulta el terveiket Szabadkai Máté

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában