Fotók!

2022.02.05. 19:15

Trianon az élni akarás biztosítéka még ma is

Összetartoztunk, összetartozunk – Trianon 100 címmel rendeztek utazó kiállítást, amely nyolcadik állomásaként pénteken a kaposvári Kossuth térre érkezett.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A nagyhatalmak kurtán végeztek Magyarországgal, ahogy utazó a villásreggelivel, ha öt percre megáll a vonat – Herczeg Ferenc gondolata is elhangzott a trianoni kiállítás megnyitóján. A kaposvári főtéren vasúti kocsikat formázó emlékhelyet jelenítettek meg. Trianon után ilyen vagonokban érkeztek a határon túli magyar menekültek. Az egyik kocsi falán ott a felirat, Harold Nicolson brit diplomata visszaemlékezése a béketárgyalásokról: „Erdéllyel kezdték és néhány sértegetés után Magyarország elveszti déli vidékeit... A bizottsági jelentést változtatás nélkül elfogadják. Utána tea és aprósütemény.” 

Fotók: Lang Róbert

– Kaposváron egykor nyitott szívvel befogadták a menekülőket – mondta emlékbeszédében Szita Károly polgármester. – Trianon után emelt fővel, büszkén, önbecsüléssel lehetünk jelen a világban azzal a méltósággal, amellyel csak a meghurcoltak gyakorolhatnak kegyet az adósaiknak. Ezt a tartást kell erősítenünk. 

A trianoni békediktátum sokként érte a magyar társadalmat, az ország területének kétharmadát, szántóföldjeinek 62, erdeinek 90 százalékát elvesztette. Családok szakadtak szét és államok fordultak egymás ellen. 

– Trianon korszakhatár, ami azóta is alapjaiban határoz meg bennünket – mondta a megnyitón Baczoni Dorottya, a Terror Háza történésze. – A béke és a kiszámíthatóság elillant. Az első világháború és a spanyolnátha után nem volt vége a megpróbáltatásoknak. Európa káoszba fulladt, kormányok jöttek-mentek, államformák cserélődtek. 

Nehezen, kemény munkával indult meg a konszolidáció, és később újabb nehézségek támadtak, vázolta fel a történész. A kommunista diktatúra szemében Trianon tabunak számított, és az országnak nem volt dolga a határon túli magyarokkal. Hosszú út vezetett addig, amíg Antall József kijelentette, hogy lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni. 

 

Tisztviselőtelepet alapított a város

Több száz család érkezett ekkor Kaposvárra, elevenítette fel Szita Károly polgármester. Ezután a városban több utca felvette az elszakított területeken lévő települések nevét, így van Kassa, Nagyszeben, Brassó, Pozsony, Temesvár utca. A betelepülők az észak-nyugati városrészben találtak új otthonra. A város határában alakítottak ki egy tisztviselőtelepnek nevezett területet, ahol 81 telken lakóépületeket húztak fel az új városi tisztségviselők számára. A városrész a villáival és fasoraival ma is hozzátartozik a városképhez. 

 

Tapasztalatot is ad a túléléshez

Trianon példátlan igazságtalanság és méltánytalan veszteség volt, hangsúlyozta Baczoni Dorottya, a Terror Háza történésze. – A tünetegyüttes máig hat, ugyanakkor bizakodásra is van okunk, tette hozzá a történész. Ugyanis a túlélés ösztöne is működni kezdett a nemzetben ekkor, és a történtek tapasztalatot adtak ahhoz, hogy új alapokra helyezzük az együttműködésünket a szomszédos országokkal. A tragikus veszteséget hordozó békediktátum így lett a nemzet élni akarásának biztosítéka. 

 

Címkék#trianon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában