Baranta

2022.03.20. 11:30

Csikók, menyétek és öskük birkóztak, vívtak és nyilaztak

Övbirkózás, lándzsa szabadvívás és íjászpárbaj. Három versenyszámban küzdöttek egymással a fiatalok a hatodik Rosseb kupán Kaposváron. A Kapos Baranta Egyesület találkozójára harmincan jelentkeztek, voltak akik Pécsről, mások Mezőtúrról érkeztek.

Góz Lilla [email protected]

Botos-táncos bemelegítéssel kezdődött a hatodik Rosseb Kupa a kaposvári RG csarnokban. Harmincan jelentkeztek a Kapos Baranta Egyesület megmérettetésére. 

 

– Csikók ide, menyétek a másik oldalra, öskük mögém – szólították a fiatal fiúkat, lányokat, valamint a férfiakat a küzdőtérre. Mór Marcell az iskolában ismerkedett meg a barantával, mikor a kaposvári egyesület bemutatót tartott ott.  

– Nagyon megtetszett az ősi magyar harcművészet, a lándzsavívás a kedvencem, abban vagyok talán a legjobb – mondta el a fiatal harcos. 

Szerinte fontos a fizikai felkészültség, de fejben is kell ott lenni, mikor egymással küzdenek. Reichart Emőke Székesfehérvárról érkezett és hat éve barantázik.  – Egyre több lánnyal találkozni, nekem a kedvencem a birkózás – tette hozzá. Máté Virág a pécsi Mecseki Sólymok tagja.  – Ez lesz az első éles versenyem, az íjászkodást gyakoroltam a legkevesebbet, emiatt kicsit izgulok is – mondta el a női versenyző.

 – A járványhelyzetben két év kimaradt, a hétvégén hatodik alkalommal rendezzük meg a versenyt, amely a Rosseb kupa elnevezést kapta. Így szeretnénk emléket állítani a 44-es gyalogezred katonáinak, közismert nevükön a rosseb bakáknak – mondta el Wilhelm Erik, a Kapos Baranta Egyesület elnöke.

Hozzátette: ezúttal is három versenyszámban küzdenek egymással a gyerekek és a felnőttek.  – Az övbirkózásnál nem szabad a talpon és a tenyéren kívül másnak leérnie, ha az ellenfél ledönt, akkor ő nyert, a lándzsával vívásnál a különböző testrészek eltalálása pontot ér, az íjászpárbajban pedig a kijelölt pályán mozognak és két vesszőt kapnak, az nyer, aki eltalálja a másikat kétszer – sorolta a szabályokat Wilhelm Erik. Megjegyezte: tizenegy éve alapították egyesületüket azzal a céllal, hogy ne hagyják feledésbe merülni a történelmi magyar harci testkultúrából származó mozgások összegyűjtéséből létrehozott tradicionális harcművészeti stílust. Azt tapasztalják, hogy van utánpótlás, egyre több kisiskolás érdeklődik a baranta iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában