Hírfogyasztás

2022.03.22. 09:00

Háború dúl a lélekben

A folyamatosan érkező, sokszor kilátástalan élethelyzeteket elénk táró háborús hírek nyomasztóan hatnak az emberre. A gyerekek pedig még nehezebb helyzetben vannak.

Kovács Gábor

20220311 Záhony Ukrajnai menekültek a vasútállomáson fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

Fotó: Máté Krisztián

Az egyik legnagyobb problémának Kitanics Márk klinikai szakpszichológus azt tartja, hogy a gyerekek sokszor nem kapnak megfelelő tájékoztatást a háború fogalmáról a szülőktől. Ezért azt tanácsolta, hogy próbáljuk meg őket megnyugtatni, hogy a háború nem fog továbbterjedni. A gyerekek látják a menekülteket, és azt, hogy a magyar szülőkben ott az aggodalom, és ettől szorongásaik támadhatnak, ez pedig rányomhatja a bélyeget az iskolai teljesítményükre és a mindennapi kapcsolataikra. 


– A felnőttek problémája is az, hogy a híráradatból sokan nem tudnak megfelelően tájékozódni – mondta Kitanics Márk. – Ne felejtsük el, hogy információs háború is zajlik, mindkét fél a saját érdekeinek megfelelően tálalja a történteket. Szerintem érdemes kevesebb hírt fogyasztani, megszűrni az információkat és többet kommunikálni egymással. Az embernek van egyfajta biztonsági igénye, és ilyen kiélezett helyzetben a felelőtlen kommunikáció óriási károkat tud okozni. 


Mátraházi Tibor iskolapszichológusként kilenc Kaposvár környéki iskolában látja el a gyermekeket Kaposfőtől Szennáig és Csökölyig. Azt mondja, a mindennapokban már megjelent a háború témája a gyermekek között. – Engem is meglepett, hogy amint elkezdődött a háború, már alsó tagozatban rögtön beszéltek róla egymás között a gyerekek – mondta az iskolapszichológus. – Tele vannak félelemmel, mert ezt érzik a szülőkön is. A kisgyermekeknek nem egyszerűen azt kell mondani, hogy ne féljenek, hanem meg kell tudni, hogy mit gondol a gyermek, honnan szerzi az információit, és a konkrét félelmet kell feloldani – mondta a mentálhigiénés szakember. 
 

 

A menekültek most inkább a túlélésre koncentrálnak


Kitanics Márk praxisában korábban voltak ukránok, de mostanában ők sem jelentek meg. Ennek az az oka, hogy háborús helyzetben az ember a túlélésért küzd, és nem jár pszichológushoz. Sokkal inkább akkor járnak kezelésre, amikor elül a veszély, és utólag gyógyítják a lelki sebeiket. Mátraházi Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekült gyermekeknek csupán az aktuális szorongását lehet csökkenteni, de amíg a problémás helyzet, vagyis a háború fennáll, nincs igazi megoldás a problémára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában