Nektárok őrzői

2022.03.02. 20:00

Ősi akácot mentenének a dél-balatoni méhészek

Csöngén jártak a Dél-Balatoni Méhész Egyesület tagjai, ugyanis az Értékmentés a magyar akác kapcsán című pályázaton sikeresen szerepeltek és ellátogattak a Vas megyei településre, ahol az országban elsők között elültetett akácok egyike található.

Góz Lilla

Az elsők közt ültetett akácot maga Tessedik Sámuel evangélikus lelkész ajándékozta Csöngének az 1784-es évben. 

Ballér Róbert, az egyesület tagja elmondta, ez az akácfa viszontagságos életet élt, érte villámcsapás, ágai sajnos mára már elszáradtak. – Ám a fának hatalmas az életereje – mondta Ballér Róbert –, a gyökeréről kihajtott egy kis fa, ami mára felcseperedett és magot hozott. – Ebből vett magot Nyéki Sándor, Csönge polgármestere, Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere, a Sárvári Méhész Egyesület, a sárvári Apiáriusz Mézlovagrend, a Dél-Balatoni Méhész Egyesület, a Dél-Balatoni Mézlovagrend, a csöngei református lelkész, Garas Krisztina jelenlétében. 

– Fontosnak tartottuk, hogy az országba behozott eredeti akácok legközelebbi leszármazottja Somogyvárra kerüljön – tette hozzá a méhész. – A tervek szerint március 13-án ültetjük el a magot a település központjában. Megjegyezte: a megyeszerte található akácok már többszörösen leszármazott növények, módosult a génszerkezetük, ezért fontos az ősi akác megőrzése. Ugyanakkor az akác az egyik legfontosabb növény a somogyi méhészek számára is, amelyből a legkedveltebb méz készül. 

Ballér Róbert elmondta azt is, bíznak benne, hogy az elültetett magból sikerül növényt hajtatni, s szeretnének a fa körül egy emlékhelyet kialakítani a jövőben. 

 

Fotók: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában