Rekorder

2022.04.09. 14:00

Címzetes vezető halőr lett Kovács Gábor

Kovács Gábor halőr, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület munkatársa címzetes vezető halőr címet kapott a siófoki VI. Halak napján.

Harsányi Miklós

Először adták át a kitüntetést, amit az országból négyen vehettek át. 
– Örömet és büszkeséget éreztem, amikor Szűcs Lajostól, a Mohosz (Magyar Országos Horgász Egyesület) elnökétől átvettem az elismerést – mondta Kovács Gábor. – Úgy érzem, eddig is lelkiismeretesen és szorgalommal dolgoztam, s a következő időszakban is kellő szakmai alázattal, hivatástudattal és fegyelmezetten szeretném ellátni a feladatomat. 

Kovács Gábor a kaposvári mezőgazdasági szakközépiskolában végzett, technikusi képesítést szerzett, s miután Taszáron letöltötte sorkatonai szolgálatát, több helyi cégnél dolgozott. A 47 éves szakember épp másfél évtizede állt munkába halőrként: egy ismerőse hívta fel a figyelmét a pályázatra, s abban az időben még a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége volt a Deseda vízkezelője. A két hivatásos halőr munkáját akkor három társadalmi ellenőr segítette. 

– Bő tíz éve merőben más volt a helyzet, mint manapság – hangsúlyozta. – A Desedán régebben szinte minden szolgálatra jutott egy feljelentés. Gyakran előfordult, hogy a horgászok 3–4 bottal próbálkoztak, de a rekorder az a csónakos férfi volt, aki hét botot használt. Az illető lebukott, s hosszú időre eltiltották a pecától. Sokszor találtunk hálót, a leghosszabb csaknem 800 méteres volt. Akadt olyan desedai horgász is, akitől több szabálysértés miatt elvették az engedélyt, de a következő napon ismét pecázott. Egy nap alatt kétszer jelentették fel. 

Kovács Gábor szerint az utóbbi időben jelentős változás zajlott le. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület 2011-től a Deseda vízkezelője, s egyre komolyabb technikai felszerelések segítik a munkát. A hőkamerán kívül speciális távcsövet is használnak, a szakember szerint indokolt a fejlesztés, nagy területen dolgoznak. A Deseda vízfelülete csaknem 260 hektár, a tó közel nyolc kilométer hosszú, s alkalmanként több százan hódolnak szenvedélyüknek. 

– Szerintem a halőrök megbecsültsége tovább javult az utóbbi években – mondta. – A becsületes horgászok jogaiért dolgozunk, s akárcsak korábban, úgy a jövőben is hatékonyan akarjuk védeni a halállományt. 
– A Desedán kívül a Töröcskén és a Kapos folyó somogyi szakaszán is rendszeresen végzünk ellenőrzéseket – tette hozzá Kovács Gábor. – Legutóbb március közepén bukott le egy horgász, aki méreten aluli pontyot akart hazavinni, ráadásul a fogási naplót sem töltötte ki. Az eljárás ellene folyamatban van. 


Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában