Négylábú segítők

2022.04.28. 14:01

Elválaszthatatlan párossá válik vakvezető kutya és gazdája

Fontos, hogy azonos legyen a habitusa a vakvezető kutyának és a gazdájának, ezért rögtön egy szimpá­tiateszttel kezdődik a megismerkedésük. A vakvezető kutyák világnapja, április 27-e alkalmából tartott bemutatót a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete (VGYSME) a megyei múzeumban.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Berta Brigitta mellől tapodtat sem tágít Morze. Másfél éve találtak egymásra, a labrador már a harmadik kutya, amelyik segítőtársként él a teljesen vak fiatalasszonnyal. 
– Szoros a kapcsolatunk, bár nála egy kicsit hosszabb ideig tartott, amíg elfogadott, de azóta könnyen vesszük az akadályokat – mondta Berta Brigitta. – Reggel együtt megyünk a munkahelyemre, ahol gyógymasszőrként dolgozom. Amíg tart a munkám, Morze úgy viselkedik, mintha hobbikutya lenne, élvezi, hogy nincs feladata addig, amíg haza nem kell kísérnie. Szabad­időnkben sétálunk, lovagolni járunk együtt és a gyermekeimmel is szokott játszani. 

A vakok és gyengénlátók számára nagy segítség a négylábú társ. 
Forrás: Lang Róbert

Sok látássérültnek az egész életét megváltoztatja, ha vakvezető kutyához jut, mert így az önállóságát visszanyerve teljes életet tud élni. Hogy ezt bemutassák, összegyűjtöttek néhány kutyatulajdonost, és elhívták a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutyakiképző munkatársát, hogy a munkájáról beszéljen, mondta Dányádiné Molnár Cecília, a VGYSME elnöke. Somogyban nagyjából háromezer látássérült él, az egyesületnek 400 tagja van, de mindössze tíz körül van azoknak a száma, akiket kutya segít a mindennapokban. Ez egy olyan életforma, amelyhez nem tud mindenki alkalmazkodni, viszont aki felvállalja, az rengeteg szeretetet és segítséget kap a kutyusoktól. 

A négylábú segítők gazdájuk szemei. 
Forrás: Lang Róbert

Évente mintegy huszonöt vakvezető kutyát képeznek az országban, elsősorban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli és a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Országos szinten hosszú a várólista, de előnyt élveznek azok, akiket iskolába vagy munkahelyre járásban segít a kutyájuk, és azok is, akiknek már volt kutyájuk, de kiöregedett. Egy kutya kiképzése hosszú és költséges folyamat, 2,4 millió forintba kerül, de az igénylőknek természetesen ingyenes. Azok, akikhez a vakvezető kutyák kerülnek, később is folyamatos szakmai felügyeletet és támogatást kapnak a kiképző intézettől. 

Évente mindössze 25 kutya kerül látássérültekhez. 
Forrás: Lang Róbert

Farkas Darinka, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője beszélt a látássérült gazdik és a kutyák kapcsolatáról. – Sok összetevője van, hogy melyik kutyából lesz jó vakvezető – mondta. – Legyen barátságos, tanulékony és szociálisan érzékeny a négylábú. Az ebeknek az utcán kell segítséget nyújtaniuk, hogy balesetmentesen közlekedjenek. Kerülik az akadályokat, a zebránál, ajtónál, lépcsőkön és az üres ülőhelyeknél figyelnek. Napi szinten 3-4 órát dolgoznak a kutyák, de együtt élnek a gazdáikkal, így boldogabbak. 
 

Saját tenyészetből kerülnek ki az ebek

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolának saját tenyészete van, ők főként labradorokkal dolgoznak. Két hónapos korukig a tenyészmamával vannak együtt a kölykök, onnantól nevelőcsaládokhoz kerülnek. Ott szocializálódnak egy-másfél éves korukig, majd onnan viszik őket a kutyakiképzőkhöz. Legalább 6–8 hónapos közös munka vár rájuk, majd 2–6 hónapnyi idő, amíg egy vak gazda megkaphatja őket. Baráthegyen jelenleg 60 igénylőt tartanak nyilván, de évről évre növekszik a vakvezető kutyát igénylők száma. 
Egy vakvezető ebnek komoly vizsgaútvonalakat kell teljesíteni, hogy szolgálatba állhasson. Kevesen tudják, hogy előnyöket is élvez egy ilyen páros: a közlekedésben nem kell szájkosarat viselnie a vakvezető kutyának és a gazdának nem kell összeszedni utána a kutyagumit. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában