Ünnepi falatok

2022.04.15. 11:31

Fogyott a ponty, a harcsa; húsvét után kell kiböjtölni a nagypénteki halászlét

A kereskedők szerint a ponty végleg meghódította a somogyi vásárlók szívét. A boltokban tavaly óta 15–20 százalékkal felment az ára, húsvét előtt mégis ebből a fogyott a legnagyobb mennyiség. Egyre több vásárló nem bajlódik az otthoni haltisztítással, és inkább konyhakész szeleteket vittek haza.

Harsányi Miklós

– Pontypatkót és harcsafilét vásároltam a kaposvári piacon, s alig várom, hogy elkészüljön a halászlé – mondta Gedővári Ferenc, igali nyugdíjas. – Ahogy sokan mások, úgy én is csípősen szeretem. Nagypénteken mindig halat eszünk. 


Egy kiló pontyszelet 2599 forint, az amurszelet kilója 2000 forint, de volt afrikaiharcsa-filé is, amit kilónként 3350 forintért mértek a piacon. Aki szürke harcsára, konyhakész pisztrángra vagy lazacfilére vágyott, az is teli szatyor alapanyaggal indulhatott haza és a gyufatészta sem hiányzott a beszerzőkörúton, a fél kilós csomag 800 forintot kóstált. 
Kovács Csaba kereskedő azt mondta: az előrelátó vevők napokkal húsvét előtt beszerzik az ünnepi alapanyagokat. 


– Húsvét előtt hagyományosan nő a halfogyasztás – hangsúlyozta Szíj Kornél, az egyik kaposvári halbolt vezetője. – Egy dolog nem változott, a vásárlóink most is elsősorban a pontyot keresik, s afrikai harcsát is egyre többen fogyasztanak. Bár a takarmányárak, a bérek, illetve a szállítási költségek növekedése miatt közel 15 százalékkal drágult a hal, ám az ünnepi időszakban folyamatosan sokan vásárolnak, a forgalom ilyenkor akár 20–30 százalékkal is megemelkedhet. 


Az élő ponty kilója 1390 forint, a konyhakész, szeletelt változat 2290 forint, az élő keszeget és kárászt kilónként 890 forintért adják, legalábbis ennyit kértek egy másik kaposvári üzletben. Szabó Attila halászmester, a Tógazda Zrt. somogyi üzem­egység-vezetője azt mondta: a ponty még mindig a legnépszerűbb hal. Friss szállítmányt szerdán is vittek a kereskedőknek, társaságuknak nyolc megyében csaknem 80 halastavuk van, közel 2000 hektárnyi vízfelületen gazdálkodnak, melynek nagyjából 60 százaléka megyénkben található. 


– Fogas, harcsa, pisztráng, ez a három fő fogásunk, vendégeink körében közkedveltek a halas ételek – hangsúlyozta Nagy Gyula, kaposvári étterem-tulajdonos. – Az ünnepek alatt is arra számítunk, hogy jó néhányan ezekből az ételekből rendelnek, sokan már foglaltak helyet húsvétra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában