Egyensúlyban

2022.05.13. 15:00

Büszkén mutatták meg: velük színesebb a világ

Érzékenyítő napot szervezett a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete a kaposvári Kossuth téren pénteken. Az esemény célja az volt, hogy a fogyatékkal élő emberek megmutassák az értékeit.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kézműves-, egészség- és könyvsarokkal is várták az érdeklődőket a Kossuth téren. Az arra járók megismerhették, fogyatékossággal élő társaik milyen nehézségekkel és szépségekkel együtt élik mindennapjaikat. De az érdeklődők nem csak a mozgáskorlátozottak életébe nyerhettek bepillantást, hiszen a látás- és hallássérült emberek érzéseit is megtapasztalhatták, valamint megismerhették azokat az eszközöket, amivel a nem beszélők kifejezik kívánságaikat, gondolatikat.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke a rendezvényen elmondta, azoknak az embereknek szeretnék megmutatni értékeiket, akik még nem találkoztak fogyatékos emberekkel, mert nincs a családjukban, a környezetükben. – Azt szeretnénk, hogy sokat tudjanak rólunk, elsősorban azt, hogy velünk színesebb a világ – hangsúlyozta Hegedüs Lajos.

 

– Műsorainkkal, munkánkkal, tevékenységünkkel meg tudjuk mutatni azt, hogy értékei vagyunk a társadalomnak és nem terhei. Ahhoz, hogy mi megadjuk, ami bennünk van, azt tovább tudjuk adni, ahhoz nekünk szükségünk van segítségre, támogatói, befogadó háttérre. Szükségünk van akadálymentes környezetre, befogadó oktatásra, munkahelyekre, személyi segítségre. Ha ezeket megkapjuk, akkor teljes értékű emberként tudunk élni a társadalomban – tette hozzá a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az érzékenyítő napon azt mondta: az egyesület elmúlt évi munkájának köszönhetően is az egymásra-figyelés egyre inkább erősebb alapérték sokak számára. – Ez azért is rendkívül fontos, mert enélkül elképzelhetetlen  lenne Kaposvár közössége, ugyanis mindenki egyenrangú tagja a társadalomnak – fogalmazott a város vezetője. Varga László megyéspüspök az eseményen köszönetet mondott azért, hogy vannak fogyatékkal élő emberek, mert ők a szeretet ajándékai. A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének jelenleg mintegy 4 ezer tagja van, de ennél több fogyatékossággal élő ember lehet a megyében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában