Fotók

2022.05.20. 19:45

Ötvenöt év emléke köti össze a gépészes csapatot

Ötvenöt éves érettségi találkozót tartottak péntek délelőtt a KSZC Eötvös Loránd műszaki technikumban. Az egykori gépészes diákok 1967-ben érettségiztek, s osztályfőnökük, a 90 éves Pabst Béla is a csapattal ünnepelt.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Szevasz, Tamás, jól tartod magad! – köszöntötte barátságosan Farkas Tamást az egyik volt osztálytársa. Az egykori  4/A diákjai 1963 és 1967 között jártak a középiskolába, annak idején 38-an tanultak,közülük  11-en elhunytak, s a pénteki találkozóra 25-en jöttek el. Ketten igazoltan voltak távol: egyikük Németországban él, a másik Ausztráliában.

– Nagyon jó csapat volt, a fiúk derekasan helytálltak az iskolában – mondta Pabst Béla osztályfőnök. – Erős volt a felvételi, azok jelentkeztek ide, akik tanulni akartak. A fiataloknak volt elképzelésük, érdekelte őket a szakma, a műszaki terület. Szorgalmas, okos, elhivatott fiúk voltak, örömmel képeztek magukat.  Büszke vagyok rájuk, hogy később az életben is bizonyították tudásukat. Örülök, hogy itt lehetek, jól érzem magam velük.

Fotók: Lang Róbert

Horváth Miklós, a középiskola későbbi igazgatója is ebbe az osztályba járt. Azt mondta: összetartó közösségük volt, s korabeli élményeiket egy osztálykrónikában jegyezték fel. A tanórai és  a gyakorlati foglalkozásokon történteket egyaránt megörökítették az utókornak, melyet az életutakkal kiegészítettek, s kiadványt készítettek a mostani jeles évforduló kapcsán.

– Mindannyiunkat emlékek sokasága köt az iskolához – mondta. – Annak idején a VBKM és a cukorgyáron kívül az egykori Izzóba is gyakorlatra jártunk. Osztálytársaim döntő többsége később részt vett Somogy iparosításban, s 14-en felsőfokú végzettséget szereztek, nagy részük mérnökként dolgozott. 

Oklevelek, díjak, serlegek és kupák: a csapat felkereste a középiskolai emlékszobát is, amely az elmúlt évtizedek főbb állomásait tárja a látogatók elé. Takács Szilvia, a KSZC Eötvös Loránd műszaki technikum igazgatója fogadta az ünneplő csapatot, s a kedves szavakon túl kedves meglepetést is adott. Az iskola arany színű kitűzőjét adta át az egykori diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában