Fotók és videó!

2022.06.19. 19:30

A Balatont és közel száz vitorlást is megáldottak a földvári ünnepen

A Bajor Gizi Közösségi Házban ünnepi keretek között nyitották meg a Balatonföldvári Napok hétvégi programsorozatát pénteken.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

– Nemcsak a 126 éves települést, hanem a 30 éves várost is ünnepeljük. 1992-ben, az itt élő emberek, a település vezetőinek szorgalmának, jövőbe vetett hitének köszönhetően Magyarország egy újabb várossal gazdagodott – mondta köszöntőjében Holovits Huba polgármester.

– Földváron sétálva érezni lehet a Széchenyi család tagjainak évszázadokon átívelő, a magyar nemzetért folytatott munkásságát, szellemiségét. Azt a gondolkodásmódot, amely mindig a megújulást, a modernizációt, a jót, a közjót hivatott szolgálni történelmünk során – tette hozzá beszédében. Az ünnepség díszvendégei Balatonföldvár alapítójának, Gróf Széchenyi Imre leszármazottjai: Zahorán Széchényi Ákos és fia, Zahorán Undurraga Mátyás voltak.

Zahorán Széchényi Ákosnak dédapja rövid, ám annál tevékenyebb életútja ma is példaként szolgál számára. Köszöntőjében gyermekkori emlékeket idézett fel, amelyből kiderült, hogy a Széchényi tudat először 3-4 éves korában jelent meg az életében. Az estet a Sonoro kórus műsora zárta.

Szombaton délután színes programokkal kezdődött meg a földvári kavalkád, amelynek keretén belül helyi művészeti csoportok mutatkoztak be. Este a kikötőben Vincze Miklós diakónus a Balatont és csaknem száz vitorlást teljes legénységükkel együtt áldotta meg a biztonságos és sikeres szezon, valamint a családok egyben maradásának érdekében. Vasárnap a város zászlaját és kulcsát szentmise keretében áldották meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában