Falut és traktort vezetnek

2022.06.19. 09:00

A füvet is a polgármesterek nyírják sok kistelepülésen

A polgármesterek, a falugondnokok és olykor a helyiek is nyírják a füvet több somogyi falu közterületén. A településvezetőknek és a hivatali dolgozóknak azért kell kaszát ragadniuk, mert mindenhol kevés a közmunkás.

Marosi Gábor

Az elmúlt másfél hónapban hetente dolgozott a fűnyíró traktorral Pavelka Béla, Hetes polgármestere. Neki és a tanyagondnoknak is muszáj traktorra ülnie, mert a faluban nincs elég közmunkás. – A munkára alkalmas emberek többsége talált magának munkát, jelenleg öt közmunkást alkalmazunk – mondta Pavelka Béla. – Hetes eddig gondozott település volt, ezért ha azt szeretnénk, hogy ne legyenek gazosak az utcák és a parkok, akkor bizony nekem is fel kell ülnöm a traktorra. Tudom, hogy nem ez lenne a feladatom, de mivel nincs rá ember, megcsinálom. Néha a helyiek is besegítenek, amiért megbízási díjat fizetünk. 

A magyaregresi polgármester is lassan több időt tölt a fűnyíró traktoron, mint a hivatalban. Bodor Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hat közmunkás a Start-programban dolgozik, ketten a hosszabb idejű foglalkoztatási programban dolgoznak, az ő feladatuk a fűnyírás is. – Ennyi emberrel nem lehet hatékonyan gondozni az utcákat – hangsúlyozta Bodor Zoltán. – Rendet kell tartani a két focipályán, a temetőben, a parkokban és mivel zsáktelepülés vagyunk, ezért nagyon sok út is az önkormányzathoz tartozik. Általában a szabadidőmben és a hétvégén nyírom a füvet. Van egy főállásom, a polgármesteri feladatokat társadalmi megbízatásban látom el, ezért akkor tudok kaszálni, amikor az időm engedi – mondta Bodor Zoltán. 

Bodor Zoltán, ha kell átül a polgármesteri székből a traktorra. 
Forrás: Muzslay Péter


Orciban is be kell segíteni a közmunkásoknak, mert a három közfoglalkoztatott nehezen bír a nagy területekkel. Vass Péter polgármester lapunknak elmondta, alkalmanként a falugondnokkal ők is kaszálnak. Ilyen időjárásnál nagyon gyorsan nő a fű, ezért megállás nélkül nyírni kell azt. – Nagyon sok pénzt felemészt a munka. Az előző hónapban csak üzemanyagra 150 ezer forintnál is többet költöttünk el – mondta Vass Péter. – Emellett fizetnünk kellett a bérmunkáért is. Zimánytól és Magyaratádtól kértünk gépi segítséget, hogy minden utca és út rendezett legyen – tette hozzá a polgármester. 
 

Parlagfűre vadászik a közmunkás 

Alsóbogáton kizárólag a polgármester és a falugondnok nyírja a füvet. Süle Tibor, a település vezetője lapunknak elmondta, hiába van hét közmunkása, ők a mezőgazdasági programban dolgoznak, ezért a területek gondozásában nem vehetnek részt, ahhoz külön engedélyt kell kérni a munkaügyi központtól. A közmunkások akkor ragadnak kaszát, amikor parlagfű-mentesítést kell végezni a faluban – emelte ki a polgármester. Süle Tibor hozzátette, mindig is segített a települési munkákban, kötelességszerűen 4 éve nyírja a füvet. Hangsúlyozta, régóta szorgalmaz már egy olyan megoldást, amivel a település-üzemeltetést el lehetne látni, az elképzelését azonban egyelőre még nem támogatták. 

Fotó: M. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában