Lakodalom

2022.06.11. 11:30

Még a hab is megdrágult idén az esküvői tortán

Korábban a járványhelyzet, most pedig az drágulás érte el az esküvőket, átlagosan húsz százalékkal kerül többe egy menyegző a tavalyinál.

Góz Lilla

Illusztráció

Fotó: Kajetan Jacint

 Járfás Rózsa, az egyik kaposvári étterem és panzió vezetője elmondta: a tavalyi árakon dolgoznak, de jövőre kénytelenek emelni. 
– A jövő évi foglalásoknál jeleztem, hogy nem tudjuk a jelenlegi árakat tartani – mondta. – Ennek a legfőbb oka, hogy nagy mértékben emelkedtek az élelmiszer- és energiaköltségeink. Az árstop csak a fogyasztókra vonatkozik, a vendéglátósok drágábban jutnak ezekhez. 

Kajetán Jácint fotós is azt mondta, nem tudta már a tavalyi árat tartani. – Átlagosan 15 százalékkal emeltem a szolgáltatásom árán, aminek elsősorban az üzemanyag-drágulás az oka, de a felszerelés is jóval többe kerül – emelte ki az esküvői pillanatok megörökítője. Manapság már sokan hétköznap tartják az esküvőt, és átlagosan 50-100 fő közötti a vendégsereg. Kedvelik a párok a kreatív fotózást, amelyhez természetközeli helyszíneket keresnek. 

– Nagy mértékben drágultak meg az alapanyagok, a margarin és a csokoládé ára duplájára emelkedett, de a tojás, az olaj is jóval többe kerül – mondta el Simonné Horváth Mónika, a kadarkúti cukrászműhely tulajdonosa. Az árstop rájuk nem vonatkozik, például a cukrot 400 forint felett veszi. Megjegyezte: kénytelen volt emelni árain, tavalyhoz képest 30 százalékkal. – Idén volt 5-6 esküvőm, amelyeken átlagosan 30-40 fő vett részt, egy nagyobb tortát kértek, mert már nem divat desszertet csomagolni – emelte ki Simonné Horváth Mónika. 

 

A szó ugyanannyi

Klotz Péter harminc éve dolgozik vőfélyként. – Rányomta a bélyegét az áremelkedés az esküvőkre, én még maradtam a régi árnál, de nekem szerencsém van, mert van mellette egy főállásom – mondta a szőlősgyöröki vőfély. Panics Andrea kaposvári mesterkozmetikus évtizedek óta sminkel menyasszonyokat. – Emeltem én is az alkalmi smink árán 15 százalékot, ugyanis sok alapanyag drágult, amelyeknek a többségét euróban kell fizetnem – mondta lapunknak. 

Fotó: Kajetán Jácint
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában