Csokonyavisonta

2022.08.10. 18:00

Argentínától Visontáig vezetett Széchényi útja

A Széchényi család egyik leszármazottja látogatott el Csokonyavisontára az elmúlt hétvégén.

Marosi Gábor

Széchényi Sándor és felesége, Mónika Argentínából, Patagónia tartományból érkezett a településre. Harasztia Attilától, Csokonyavisonta polgármesterétől megtudtuk, Széchényi Sándor édesapja hamvait hozta haza a Nagycenken található Széchényi Mauzóleumba, hogy a családi sírboltban helyezzék végső nyugalomra. 

Az Argentínában élő férfi úgy döntött, hogy ha már Magyarországon jár, akkor Csokonyavisontára és környékére is ellátogat a feleségével. A település nem volt teljesen ismeretlen számukra, mert korábban ősei birtokolták a csokonyai uradalmat, és Széchényi Sándor édesapja ott született, majd onnan emigrált külföldre. 

Harasztia Attila elmondta, a messziről érkezett vendégekkel a múltidéző séta során sokat beszélgettek a Széchényi család és a falu közös történelméről és az esetleges közös jövőről is. A település polgármestere hozzátette, Széchényi Sándor megígérte, hogy felfrissíti majd magyar nyelvtudását, mert nyolc­éves koráig beszélt magyarul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában