Világnap

2022.08.02. 10:20

Baba és mama hasznát látja az anyatejes táplálásnak

Lapat Lili

Fotó: Imre György

Már 1992-től augusztus elsején tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, s augusztus első 7 napját a szoptatás világhetének is nevezik. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára egy kisbaba életében. 

– Egy baba számára az anyai szervezet állítja elő a legoptimálisabb táplálékot, ami egyenesen a baba egészségét célozza meg – mondta Kovácsné Balogh Éva böhönyei védőnő. – Rengeteg kedvező egészségügyi hatása van az anyatejnek, amely mind élettani, mind pszichés oldalról támogatja a fejlődő kisbabát, s segít elmélyíteni az anya kapcsolatát a babával – tette hozzá. Az anyatej segít a csecsemőnek a megfelelő beszédfejlődésben, a rágásban, az arcizmok erősödésében, mindemellett pedig a későbbi felnőttkori betegségekkel szemben is védettebbek lesznek azok, akik hosszútávon anyatejes táplálást kaptak a bennük lévő értékes immunanyagok miatt. – Körülbelül 1 éves korig mindenképp javasolt a szoptatás, utána pedig eldönti a kicsi teste, hogy mi az igényeinek megfelelő – mondta a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában