Somogy

2022.08.02. 18:33

Ezressel nőtt a napijegy ára

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

A Kaposvári Húskombinát Horgászegyesületnél hétfőn egy ezressel drágult a napijegy: a pecásoktól  júliusban még 4 ezer forintot kértek, augusztus elsejétől már 5 ezer forint a tarifa. Dékány Andor elnök  nem tartja kizártnak, hogy ősszel a mostaninál is többet fizethetnek a horgászok.

– Alapvetően a magas halárakra vezethető vissza a mostani áremelés – mondta Dékány Andor. – A múlt héten pontyot telepítettünk, s kilója 1365 forint volt. Összehasonlításként: tavaly ilyenkor nagyjából 900 forintot kértek a haltermelők, akik az áremelés kapcsán rendszerint a  magas takarmányárakra és az egyéb járulékos kiadásokra hivatkoztak. 

Az elnök szerint két lehetőségük volt: megemelik a napijegyek árát vagy kevesebb halat telepítenek a tóba. Mivel utóbbit nem akarták, így maradt az első verzió. Dékány Andor azt mondta: nem halogathatták tovább az áremelést, kényszerlépésről volt szó. Ha egy napijegyes horgász a ugyanis a megengedett két kiló egyéb halon kívül két nagyobb nemes halat is kifog, akkor a mostani árakon számolva könnyen ráfizetést okozhat az egyesületnek. Ezt viszont hosszabb távon nem vállalhatják. Az augusztus elsején életbe lépett változásról már értesítették a négy kaposvári napijegy árust is. S a költségek mérséklése érdekében a sporthorgász jegy ára 3 ezer forintról 3500 forintra nőtt.

 

– Napijegy forgalmazásból 2022-ben közel 800 ezer forint bevételt terveztünk – hangsúlyozta. – Nem tudom, hogy az  ősszel miként alakulnak a halárak, de félő, hogy újabb drágulás következik be a piacon. Bár a legutóbbi pontybeszerzés előtt is több gazdaságban érdeklődtem, ám nagyjából hasonló összeget kértek. Az általános piaci áremelkedés ellen nem tehetünk sok mindent.  Nem mi idézzük elő a problémát, egyesületünk a megoldást keresi, s azt szeretnénk, hogy a korábban megszokott telepítést jövőre is folytassuk. Ehhez  biztos  bevételre van szükség, ezért az éves  területi engedély ára is évről évre emelkedik: az idén 5000 forinttal nőtt, s 2023-ban 8000 forinttal drágul.

gyékényes
Forrás: Koszorus Rita

A Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület kezeli immár július vége óta a horgászvizet, amely sokáig halgazdálkodásra jogosult híján működhetett. - Mivel visszakaptuk július 24-től a halgazdálkodási jogot, módosítottuk a jegyárakat is, mondta kérdésünkre Kóródi Zsolt, az egyesület elnöke. Hozzátette: elsősorban a jegytípusokon változtattak, hogy ne legyen megterhelő áremelés a horgászoknak. A kiadások náluk is jelentősen megemelkedtek: míg tavaly 800 forintért kapták a ponty kilóját, most ugyanez a hal 1650 forintba kerül. Plusz előírás szabja meg, hány halőrt kell alkalmazni, az ő számukat is emelni kellet. Így a kiadások az idei évben két és félszeresére nőttek tavalyhoz képest, tette hozzá az egyesületi elnök. 

A Balatonon nem változott a napijegyek ára, ahogyan a Desedán sem. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: éves ütermterv szerint dolgoznak, s nem akarnak módosítani az árakon. Noha mint mindenütt, az ő területükön is nőttek a költségek. A horgászok viszont már annyi helyre fizetnek, hogy az egyesület nem "sarcolná" tovább őket magasabb díjakkal. 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában