Közgyűlés

2022.08.09. 11:14

Rezsivédelmi tanácsot és alapot hozott létre Kaposvár

Napirend előtt adott tájékoztatást Szita Károly polgármester a keddi rendkívüli közgyűlésen arról, mennyire érinti az energiaválság Kaposvárt. A képviselő-testület döntött rezsivédelmi tanács illetve alap létrehozásáról is. S bár Nadrai Norbert (Kaposfüredi Szőlősgazdák) képviselő az ellenkezőjét indítványozta, lesz tűzijáték augusztus 20-án Kaposváron.

Kovács Gábor

A kaposváriaknak van tennivalójuk, mert az energiaválság érinti az önkormányzatot, de a várost működtetni kell, fejtette ki napirend előtti felszólalásában a polgármester a keddi rendkívüli közgyűlésen. Brüsszel elhibázott szankcióinak köszönhetően Európa lábon lőtte magát, mert a gáz ára a hétszeresére emelkedett, és a villany világpiaci ára 130-230 forint között ingadozott a világpiacon kilowattóránként, fejtette ki a városvezető.  Most úgy kalkulálnak, hogy a kaposvári önkormányzati intézmények az év végéig 180 millió forinttal többet fizetnek majd az áramért, és 100 millió forinttal többet a gázért. Ha ehhez hozzávesszük az önkormányzat gazdasági társaságait, akkor egymilliárd forint plusz kiadásról van szó. 

– Az elkövetkező időszak fontos feladata, hogy megvédjük eredményeinket – mondta Szita Károly. – Az energiaválság a családokat  is érinti, mert az átlag feletti fogyasztók között a megnövekedett fizetnivaló okozhat nehézséget. Éppen ezért hoztuk létre egy rezsivédelmi tanácsot és egy rezsivédelmi alapot. 

Fotók: Lang Róbert

A legfontosabb teendő, hogy a város működőképes maradjon, illetve segítséget adjanak az átlag feletti fogyasztóknak. Most dolgoznak egy olyan rendszeren, amelyben a lakásfenntartási támogatási alapot várhatóan 100 millió forint feletti összeggel megemelik azért, hogy segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Közben tovább akarnak haladni a megkezdett úton, amellyel a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget igyekeznek kivívni. Ebben segít a rezsivédelmi tanács és a rezsivédelmi alap, ahová várják a támogatásokat. A polgármester rendszeresen beszámol majd az energiaválság ellen hozott intézkedésekről.

A rendkívüli közgyűlésen arról is döntöttek, hogy vis maior támogatási kérelmet nyújtanak be a kormányhoz az elmúlt hónapok kaposvári viharkárai miatt. A május végi jégverésen túl a következő hónapok esőzései megrongálták a Kossuth tér és a Zárda utca környékét. A károk helyreállításához több mint 100 millió forint állami támogatásra pályáztak. Az önkormányzat más módon is növeli a bevételeit: a képviselők arról döntöttek, hogy eladnak egy területet a Keleti Ipari Parkban a Cabero Kft.-nek, amely szükséges ahhoz, hogy a cég bővülhessen. A vállalkozás két részletben 150 millió forintot fizet az ingatlanért.

 

Lesz tűzijáték augusztus 20-án

Lesz tűzijáték a közelgő ünnepen, bár Nadrai Norbert (Kaposfüredi Szőlősgazdák) képviselő azt indítványozta, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt állítsák le a luxusberuházásokat, így tűzijáték se legyen. Javasolta továbbá, hogy készítsenek energiabiztonsági tervet és a koronavírus ellen tesztelési keretet hozzanak létre, de azt is előterjesztette, hogy a közgyűlés tiltsa el a polgármestert a hivatali autó használatától, miután nemrég tiltott helyen parkolt. A képviselők azonban lesöpörték az indítványait, csupán Teveliné Horváth Melinda (Jobbik) támogatta. Nadrai Norbert sorozatos előterjesztéseiről a polgármester azt mondta, hogy nem támogatja a trollkodást, vagyis a képviselő-testület munkájának szétverését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában