Védekezés

2022.09.12. 17:30

Védőoltás a felnőttkorhoz - HPV elleni oltást kérhetnek a hetedikesek

Szeptember 12-ig kérhették a szülők a humán papillomavírus, azaz a HPV elleni ingyenes védőoltást hetedikes gyermekeiknek. A kaposvári önkormányzat az országban elsőként támogatta a vakcina beadását a fiataloknak, majd az állam átvette a feladat finanszírozását.

Góz Lilla

Illusztráció!

Fotó: AS

– A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb – mondta el a Gerecs Eszter kaposvári iskolaorvos. A legújabb oltások már a humán papillomavírus 9 típusa által okozott betegségek ellen adnak védettséget, ezért javasolja a vakcina felvételét a fiataloknak. 
Annak idején a kaposvári önkormányzat az országban elsőként támogatta a HPV elleni oltást, majd pár esztendő múlva állami támogatást lehetett rá kapni, ahogy a bárányhimlő elleni oltásra is. 
Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunkkal. Az oltás beadásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozatot szeptember 12-ig kell leadni az iskolában. A védőoltást az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist idén októberben, a másodikat jövő év áprilisában. A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a beadását. 
Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója elmondta: több mint nyolc éve kaphatják Kaposváron ingyenesen a hetedikes gyerekek a HPV-oltást. Először a város, majd az állam támogatta a vakcinákat. 
– A Kodály-iskolában 68 jogosult lány és fiú diák szüleinek küldtük ki az értesítést, szeptember 12-éig kell jelezniük, hogy kérik-e az oltást, évek óta azt tapasztaljuk, hogy szinte minden tanulónak igénylik – tette hozzá a főigazgató. Az oltást az iskola védőnője koordinálja, majd egy megadott időpontban ősszel kapják meg a diákok az első védővakcinát. 
 


Fotó: MW

 

Többféle rákbetegséget okozhat a vírus 

A humán papillomavírus (HPV) az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, körülbelül 630 millió fertőzöttel szerte a világon. A nem rákkeltő típusok szemölcsöket okoznak a bőrön, a külső nemi szerveken. 
A rákkeltő típusai a hámban, nyálkahártyában úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat okozhatnak, például a gége-, garat- és szájüregi rákok mintegy 50 százalékának háttérében ez a vírus áll. A méhnyakrák a nők daganatos eredetű halálozásának második leggyakoribb oka világszerte. 
Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában