Őszi program, Fotók, Videók

2022.10.02. 13:57

Pompás paripák, szépséges marhák –Kaposváron ünnepeltek az ország legjobb állattenyésztői

Újra nagy sikert aratott a KÁN Egyetemi Napok, a borongós időjárás ellenére szombaton már kora délelőtt sorok kígyóztak a bejáratoknál. Szakmai és félszáz közönségprogram fogadta a látogatókat, ezrek érkeztek a hétvégén, a szarvasmarha bemutató után volt, aki a lovasrendezvény felé vette az irányt. A főzőversenyen kilenc csapat ragadott főzőkanalat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Kaposvár-Toponár – Sokan élvezik a pezsgést, egy helyen minden megtalálható, aminek köze van a mezőgazdasághoz – mondta a zselicszentpáli Kiss László. – Tenyészállatokat éppúgy látni lehet, mint agrárgépeket, s kiváló ötlet, hogy a gyerekekre külön gondoltak. Szükség van arra, hogy minél több fiú, lány megismerje a szakma csínját-bínját. Itt erre remek lehetőség nyílik erre, mindenki ízelítőt kaphat a mezőgazdaságból.
S a vendégeknek egyúttal kóstoló is jutott, a standokon szívélyesen kínáltak szörpöt, lekvárt. Horváth Zsolt zselickislaki méhész öt fajta mézet árult, az egyik sláger ezúttal a hárs volt. Érdeklődőből nem volt hiány, sokan vadásztak minőségi, kiváló ízű helyi termékekre. Rozmaringos hagymakrém, lecsó, és hegyesen csípős savanyú – Krista Zoltán standján savanyúságot éppúgy választhattak a vevők, mint zöldségkrémet vagy szörpöt. A ságvári őstermelő saját recept alapján készíti portékáit. Kora délelőtt újabb családok, baráti társaságok zarándokoltak a nagyszabású rendezvényre, Szász László unokájával, Reginával a lovak és a szarvasmarhák felé vették az irányt. 
– Megígértem a kis unokámnak, hogy eljövünk, reggel hétkor már menetre kész volt – mondta mosolyogva a férfi. – Az embernek szinte eláll a szava, annyi a látnivaló, Csak bírjuk szusszal, alighanem sokat gyalogolunk még az ebédig.


A házi lúd, a kacsa, a tyúk, s a házi pulyka és nyulakon kívül egy másik standon már a tenyészbikákat, üszőket vették szemügyre a vendégek. A zalaszentgróti Gangó Ferenc oda-vissza több mint 200 kilométert utazott, s azt mondta: elégedett a látottakkal. Birkái vannak, s erősen foglalkoztatják az állattenyésztés újdonságai. Varga József Magyaszékről érkezett, s szombaton délelőtt a fedeles lovardában megrendezett ünnepélyes díjátadón vett részt. Lova – Mirza –, egy hét éves hidegvérű kanca harmadik lett. Azt mondta, Kaposváron színvonalas, látványos szakmai programot szerveztek. 


A forgatagban frissen sütött hús remekműveken kívül nyalánkságokat is árultak a kereskedők. Közben kilenc főzőcsapat gyürkőzött neki a hagyományos versenynek az idén.
– Csapattársaimmal ízesítésként gyömbért, kakukkfüvet és szerecsendiót is használtunk a főzőversenyen – mondta Takácsné Paréj Beáta, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképzőiskola tanára. Az előétel sörös sóbundában készült szarvascomb volt, a főétel sörös szarvasragu gánicával.

A Tollforgatók lángost is sütöttek

 A Márkus Kata, Szűcs Tibor, Marosi Gábor és Matesz Róbert alkotta Somogyi Hírlap Tollforgatók csapata szarvasból főtt igazságszérumot készített, vitriolos zsurnaliszta gombóccal, melyhez tárcsán lángost sütöttek. Összesen kilenc csapat ragadott fakanalat, s a Móricz Zsigmond középiskola nyerte a versenyt, második az Első Kaposvári Lions Club, s a Somogy TV végzett a harmadik helyen, a kaposvári önkormányzat csapata különdíjat kapott. 

A helyben, frissen sütött hús remekműveken kívül nyalánkságokat is árultak a kereskedők: egy ezrest kértek a kóla, áfonya vagy eper ízű kábel gumicukorért, egy csomag törökméz 1500 forintot kóstált, a kakasnyalóka ötszáz forintba került, a méretes kenyérlángost 1700 forintba adták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában