Szezonértékelő

2022.10.31. 17:12

Véget ér a balatoni viharjelzési szezon, mutatjuk az idei év legjeit

Véget ér a balatoni viharjelzési szezon hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Sonline

Illusztráció

Fotó: Varga György

A vihar-előrejelző szolgálatot - amelyben a viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosítja - április 1-jétől október 31-ig működtetik – közölték. Az idei viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosan szeles, míg nyugaton gyengébben szeles volt. A Balatont és térségét öt erős (legalább 90 kilométeres) vihar érte el, júniusban kettő, júliusban három alkalommal.

Az erős viharok a parti állomásokat négy alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 kilométer/óra fölötti szélsebességet. Ekkor a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 kilométer/órával, ami június 8-án vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet (104 kilométer/órát), amely július 1-jén egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre.

Idén az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35 százalékát.

A hőmérsékleti viszonyokról azt írták, április a szokásosnál mintegy 1,5 fokkal hűvösebben alakult, majd májustól augusztusig az átlagosnál melegebb időszak következett. A szeptemberi átlaghőmérséklet a Balatonnál megfelelt az 1991-2020-as évek átlagának.

A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,9, Keszthelyen 22,1 Celsius fok lett, amely legalább 1,5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot. A hőségnapok (amikor a hőmérséklet maximuma meghaladja a 30 fokot) száma a Balaton nagyobb részén 36 nap volt.

Sokan használták a viharjelzést és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető OMSZ Meteora mobilalkalmazást is – olvasható a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában