Balaton

2022.11.17. 11:00

Európa-szerte sújtja a sekély tavakat a klímaváltozás

K. R.

Sekély tavak kezelése címmel tartott nemzetközi sajtótájékoztatót a Balaton Fejlesztési Tanács és az Európai Élő Tavak Egyesülete (ELLA), amelyet a Life projekt keretében hoztak létre az európai tavakkal és vizes élőhelyekkel rendelkező országok, hogy óvják és elősegítsék azok fenntartható fejlesztését. Ezért Németország, Észtország, Spanyolország és Magyarország csatlakozott a hálózathoz, hiszen a klímaváltozás tavakra gyakorolt hatása Európában mindenütt gondot jelent. A webináriumon az is elhangzott, hogy a tópartok beépítése nem csak európai, de globális probléma. 

A rendezvény keretében Thomas Schäfer biológus ismertette az ELLA célkitűzéseit, majd Kutics Károly beszélt a tavak és édesvizek szerepéről, helyzetéről, valamint megóvásuk lehetőségeiről. 
A Balaton szempontjából kiemelte a csatornázottság növelésének szükségességét, valamint a Kis-Balatonnál található vizes élőhelyek megóvását, illetve azt is, hogy a foszforhasználatot minimalizálni szükséges a tónál. A rendezvény utolsó blokkjaként a résztvevők kérdéseket tehettek fel, s hozzászólhattak a témához. Itt elhangzott: a legtöbb édesvizű tónál aggódnak a part beépítése miatt, s a foszfor jelenléte a vizekben ugyancsak aggasztó kérdés. 

A következő hónapokban előadássorozat következik, amelyekkel a szakemberek fel kívánják hívni a figyelmet a tavak védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában