Évértékelő

2022.12.28. 19:15

Feladta a leckét az idei év Somogyban

Fürdőzéssel és bébibummal indult a 2022-es év Somogyban. Összegyűjtöttük, hogy az idei év első három hónapjában milyen különleges események történtek a megyében.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A hideg Deseda tóban és a Balatonban is sokan megmártóztak az új év első napján. Amíg a fürdőzők a vízben lubickoltak, a kaposvári kórház szülészetén többen is meglátták a napvilágot. Január első két napján összesen nyolc gyermek született. A leggyorsabban újévkor 11 óra 35 perckor Abigél, ezzel ő lett a megye első babája. Halál­eset is történt az év első napján. A Fino Kaposvár férfiröplabda-csapatának 19 éves játékosa, Iván Gergő, egy tapolcai balesetben veszítette el életét. 

Az újévi országos melegrekord is Somogyban dőlt meg. Főnyeden 17,5 fokot mértek, 2,2-vel többet, mint 1921-ben Sopronban. A szokatlanul jó idő ellenére azért az éjszakák hidegek voltak. A kaposvári hajléktalanszálló ezért is vásárolt nyolc polifoamból készült mobil iglut. A hőszigetelő kapszulahotelben 15 fokkal van melegebb, mint a szabad ég alatt. 

Az év első hónapjában még tombolt a koronavírus-járvány Somogyban is. Az egészségügyi intézményekben és több cégnél is szerveztek oltási napokat. A szakemberek hétköznap és hétvégén is sorban adták be az injekciókat. Többen már a negyedik vakcinát kapták meg. A covid miatt több oktatási intézményben is rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. 

Január végén Varga László megyés püspök lett Kaposvár díszpolgára. A hónap végén mutatták be Los Angelesben a Kaposváron forgatott Korai menyegző című filmet, melyre az alkotók is elrepültek. Vör­sre megérkezett Kele, a gólya. Az ország leggyorsabb madara január 24-én tért vissza a megyébe. Halálesettel zárult a hónap utolsó napja is. Elhunyt Babarczy László, Kossuth-díjas rendező, a Csiky Gergely Színház egykori igazgatója. 

Február elsején vezették be az országban az élelmiszerár­stopot. Az intézkedésnek köszönhetően először hat termék árát rögzítették. Magyarországon is ritka római-kori aranypénzt rejtett a somogyi föld. A több millió forint értékű fizetőeszközt a Rippl-Rónai Múzeum régésze, Varga Máté és önkéntesek találták meg. Az apró érmét februárban mutatták be lapunknak. A hónap közepén adták át a balatonfenyvesi kisvasút megújult állomáshelyeit. A beruházás 650 millió forintba került. Februárban újabb 3 hónappal hosszabbították meg az üzemanyagár-stopot. Emiatt sok töltőállomáson tankolási korlátozást vezettek be. 

Februárban robbant ki a háború Ukrajnában. A református egyház azonnal megmozdult és gyűjtésbe kezdett. Március elején Kaposvárról is több autónyi adomány indult el a határhoz közeli Márokpapiba. Március 7-én lélegezhetett fel a megye is. 

Az idősotthonok és a kórházak kivételével megszűnt a kötelező maszkviselés. Március 17-én Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében letették a Kométa új egységének, s a török Sisecam üzem alapkövét. Egy héttel később pedig felszentelték a megújult kaposvári székesegyházat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában