Űrtávközlés

2022.12.14. 10:34

Magyar műholdon dolgozik az egyetem és a hatóság

Régiónkban az űrtávközlésre és a kvantumkommunikációra is érkezik támogatás, miután együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Kovács G.

A hatóság a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztésére, ezen belül a hírközlési, a médiajog, a tudományos-oktatási programok és a szakemberek képzésére nyújt támogatást. 

A győri Széchenyi egyetem a mérnöki-műszaki képzések egyik legfontosabb hazai központja. Oktatási és kutatási területei közé tartozik az ipari digitalizáció, a járműipar, a mobil távközlő rendszerek, a mikrohullámú technológia, valamint az űrtávközlés is. Fejlesztési és kutatási központjaiban olyan kutatásokon dolgoznak, mint például az önvezető járművek és a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek.

Az együttműködés kiterjed az egyetem mezőgazdasági mikro- és makrorobotflották kommunikációs rendszerének fejlesztésére és kiépítésére, az autonóm robotok kommunikációjának megoldására, a mikrohullámú laboratórium fejlesztésére, valamint az űrtávközlés területére is. Az első komplett, saját gyártású győri műhold fejlesztésének elindítására is készül a győri intézmény. Az egyetem érintett szervezeti egységei – a Digitális Fejlesztési Központ, a Járműipari Kutatóközpont, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központ – 2023. december 31-ig részesülnek a hatóság támogatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában